Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa rozšírila možnosti v posielaní krátkodobých dávok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doteraz mohla poisťovňa krátkodobé dávky vyplácať, len ak bol príjemca dávky výhradným majiteľom bankového účtu, respektíve majiteľom účtu musel byť manžel alebo manželka.

Bratislava 18. júla (TASR) - Viaceré dávky zo Sociálnej poisťovne (SP) si už môžu poistenci nechať posielať na ktorýkoľvek účet v banke alebo na účet pobočky zahraničnej banky, pričom nemusia byť jeho majiteľom. Novinka sa týka iba takzvaných krátkodobých dávok, teda nemocenských dávok, dávky v nezamestnanosti, garančnej dávky a úrazových dávok s výnimkou úrazovej renty a pozostalostnej úrazovej renty, informovala v pondelok poisťovňa.

Zmenu umožnila novela zákona o sociálnom poistení s účinnosťou od 1. júna. Doteraz mohla Sociálna poisťovňa krátkodobé dávky vyplácať, len ak bol príjemca dávky výhradným majiteľom bankového účtu, respektíve majiteľom účtu musel byť manžel alebo manželka. "Dôchodkových dávok sa táto zmena netýka. V hotovosti prostredníctvom Slovenskej pošty sa spomínané krátkodobé dávky naďalej vyplácajú na adresu určenú príjemcom dávky, respektíve na adresu jeho trvalého pobytu," priblížila SP.

Spôsob výplaty dávky si poistenec určuje sám v žiadosti o tú-ktorú dávku. Ak chce nahlásiť alebo zmeniť spôsob výplaty dávky (z banky na poštu v hotovosti a opačne), alebo si dávku nevyzdvihol a potrebuje požiadať o jej opätovné zaslanie, môže na to využiť formulár na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Zmeny nastali aj pri výplatách nemocenskej dávky alebo úrazového príplatku priznaných na základe nedávno zavedenej elektronickej PN (ePN). Dávku poisťovňa pošle buď na účet v banke, na ktorý sa zamestnancovi vypláca mzda, alebo na adresu, kam sa vypláca mzda - ak poistenec nenahlásil iné číslo účtu alebo adresu, alebo v hotovosti na adresu trvalého pobytu, ak poistenec alebo zamestnávateľ neuviedol výplatné údaje.

Pri prvej elektronickej PN musí poistenec nahlásiť číslo účtu alebo adresu, kam sa má poskytovať dávka pri ePN. Spôsob výplaty dávky pri ePN môže nahlásiť prostredníctvom elektronického účtu poistenca alebo využiť tlačivo Oznámenie čísla účtu alebo adresy, kam mu má Sociálna poisťovňa zasielať nemocenské/úrazový príplatok, na stránke Sociálnej poisťovne a doručiť vyplnené tlačivo priamo pobočke. Neplatí to pre zamestnanca, ktorého údaje o spôsobe výplaty dávky nahlasuje Sociálnej poisťovni jeho zamestnávateľ.