Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SP: Po valorizácii dôchodkov sa od 1. 1. zmenia aj exekučné zrážky

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalšia polovica tejto sumy, čiže 164,09 eura mesačne.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) od nového roku prepočíta poberateľom dôchodkov sumu exekučnej zrážky. Dôvodom je valorizácia dôchodkov od uvedeného dňa, ktoré sa budú automaticky zvyšovať o 11,8 %. Od 1. januára sa pri exekučných zrážkach suma, ktorú nie je možné zraziť z dôchodku, nemení. Informoval o tom vo štvrtok hovorca SP Martin Kontúr.

Doplnil, že dotknutí dôchodcovia dostanú od Sociálnej poisťovne v januári písomnú informáciu o vplyve valorizácie na exekučné zrážky z ich dôchodku. V novembri evidovala SP viac ako 19.000 dôchodcov s exekučnou zrážkou.

Naďalej platí, že ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma, ktorá sa povinnému (poberateľovi dôchodku) nesmie zraziť, je 140 % sumy životného minima na plnoletú osobu, to je 328,18 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalšia polovica tejto sumy, čiže 164,09 eura mesačne.

Ak ide o prednostnú pohľadávku, okrem výživného na maloleté dieťa, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 234,42 eura mesačne, čo je životné minimum na plnoletú osobu. Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalšia polovica tejto sumy, čiže 117,21 eura mesačne.

"Ak sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa je základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, 98,45 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 82,04 eura mesačne," uzavrel hovorca Sociálnej poisťovne.