Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pozor na chyby pri vypĺňaní e-formulárov o pandemické dávky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie chyby pri žiadosti o pandemické nemocenské a ošetrovné patri nezačiarknutie checkboxu.

Bratislava 12. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) pripravila pre klientov elektronické formuláre, ktorými si môžu uplatniť nárok na pandemické nemocenské dávky. Snaží sa nimi zjednodušiť prácu žiadateľom. Napriek tomu sa poisťovňa stretáva s chybami, ktoré im bránia formulár úspešne odoslať, upozornil Marian Škotka z odboru komunikácie s verejnosťou SP.

Medzi najčastejšie chyby pri žiadosti o pandemické nemocenské a ošetrovné patri nezačiarknutie checkboxu. Ide o štvorček pri súhlase, ktorý sa zobrazuje po zadaní čísla účtu, na ktorý má byť dávka poslaná. Ďalšou chybou je, že žiadateľ o dávku zadáva rodné číslo v nesprávnom tvare. V žiadosti ho majú klienti písať ako jedno číslo bez medzier a lomky.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že formulár je možné odoslať len v prípade, ak je kompletne a správne vyplnený. V prípade, že niektoré údaje nie sú korektne vyplnené či prázdne, je potrebné nesprávny alebo chýbajúci údaj opraviť či doplniť.

"Využívanie elektronických formulárov je v súčasnej krízovej situácii dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Klienti takto prispievajú k rýchlejšiemu spracovaniu pandemického nemocenského i ošetrovného a Sociálna poisťovňa im dávky môže vyplatiť včas," dodal Škotka.