Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Mimoriadny príspevok 300 eur začnú seniorom vyplácať od 1. decembra

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Seniori dostanú príspevok vo výplatnom termíne buď na bankový účet, alebo si ho prevezmú spolu s decembrovým dôchodkom na pošte, ak si zvolili výplatu dôchodku v hotovosti.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Mimoriadny príspevok vo výške 300 eur začne Sociálna poisťovňa (SP) vyplácať od 1. decembra a doručí ho najneskôr do 20. decembra tohto roka. Poberatelia s výplatným termínom 22. a 24. deň v mesiaci tak príspevok dostanú skôr. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

"Mimoriadny príspevok vo výške 300 eur Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodcom, ktorí majú nárok na výplatu dôchodku v decembri 2023, a to automaticky, bez podania žiadosti. Týka sa to približne 1,46 milióna poberateľov," priblížil Kontúr.

Seniori dostanú príspevok vo výplatnom termíne buď na bankový účet, alebo si ho prevezmú spolu s decembrovým dôchodkom na pošte, ak si zvolili výplatu dôchodku v hotovosti. SP vyplatí 300 eur aj seniorom, ktorí majú priznaný dôchodok v uplynulom období, teda v decembri 2023, a ešte nemajú zabezpečenú pravidelnú mesačnú výplatu dôchodku.

Najneskôr do 20. decembra dostanú 300 eur aj poberatelia dôchodkov, ktorým SP poukazuje dôchodok do zahraničia, a to do štátov Európskeho hospodárskeho priestoru alebo do štátov Švajčiarskej konfederácie. Príspevok im však bude vyplatený osobitne, teda nie naraz s dôchodkom za december.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (24. 11.) podpísala novelu zákona o 13. dôchodku, ktorú minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní schválila Národná rada (NR) SR.

Mimoriadny príspevok, ktorý bude vyplatený v priebehu decembra, mal byť podľa pôvodne predloženého návrhu v sume 150 eur. Poslanci však schválili pozmeňujúci návrh sociálneho výboru na jeho zvýšenie na dvojnásobok. Opatrenie by malo vyjsť rozpočet približne na 440 miliónov eur.