Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

SP zníži či zastaví exekučné zrážky viac než 30.000 dôchodcom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o skupinu približne 30.500 dôchodcov – z nich bude mať 30.000 exekučnú zrážku zníženú a ďalším 500 dôchodcom sa výkon exekučnej zrážky zastaví, spresnila hovorkyňa spoločnosti.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) po zmene životného minima zníži alebo zastaví exekučné zrážky viac než 30.000 dôchodcom. Informovala o tom v utorok hovorkyňa SP Zuzana Dvoráková. Životné minimum sa od júla 2021 zvýšilo z 214,83 eura na 218,06 eura.

"Zvýšenie životného minima znamená, že exekvovaným dôchodcom sa zvýši výška dôchodku, ktorý po zrážke dostávajú zo SP. Ide o skupinu približne 30.500 dôchodcov – z nich bude mať 30.000 exekučnú zrážku zníženú a ďalším 500 dôchodcom sa výkon exekučnej zrážky zastaví," spresnila hovorkyňa.

Pri zvýšení životného minima sa totiž zvyšuje minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok z dôchodku zostať. SP preto tým dôchodcom, ktorých dôchodok podlieha exekúcii, zvyšuje sumu dôchodku a znižuje sumu exekučnej zrážky.

Zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať.

"O týchto zmenách SP aj tento rok informuje každého dotknutého dôchodcu písomnou informáciou," zdôraznila Dvoráková s tým, že informáciu dostanú poberatelia dôchodkov počas augusta. Okrem iného bude tento oznam obsahovať aj dátum, od ktorého im bude dôchodok prvýkrát vyplatený vo vyššej sume. Súčasťou informácie bude aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku.

Keďže dôchodky sa vyplácajú vopred, exekučné zrážky v novej sume je možné vykonať prvýkrát v auguste. V tomto mesiaci dostanú dôchodcovia vyplatenú aj sumu dôchodku, ktorá im bola navyše zrazená v júli tohto roka.