Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SP zverejnila tlačivo žiadosti na príspevok za prácu v obecnej polícii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Po vyplnení žiadosti je možné ju doručiť na pobočku SP osobne, poštou alebo elektronicky prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy.

Bratislava 3. januára (TASR) - Tlačivo, na základe ktorého je možné požiadať o príspevok za prácu v obecnej polícii, už zverejnila Sociálna poisťovňa (SP) na svojej webovej stránke. Nárok na pravidelnú peňažnú dávku majú žiadatelia, ktorí dosiahli vek minimálne 56 rokov a ich pracovný pomer v obecnej polícii trval najmenej 25 rokov. V čase podania žiadosti však nesmú byť žiadatelia príslušníkmi obecnej polície. V stredu na to upozornil hovorca SP Martin Kontúr.

"Výška príspevku za prácu v obecnej polícii je 60 % z jednej dvanástiny najvyššieho úhrnu vymeriavacích základov žiadateľa na platenie poistného na príspevok za prácu v obecnej polícií v období desiatich kalendárnych rokov predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom bol naposledy skončený pracovný pomer v obecnej polícii," priblížil Kontúr.

Poistné na platenie príspevku za prácu v obecnej polícii sa do osobitného fondu odvádza od 1. apríla 2020. Úhrn vymeriavacích základov sa tak bude posudzovať od tohto obdobia. Príspevok za prácu v obecnej polícii sa každoročne valorizuje podľa dávky úrazovej renty.

Za dobu trvania pracovného pomeru v obecnej polícii sa považuje aj doba výkonu základnej vojenskej služby, náhradnej alebo prípravnej vojenskej služby. Nárok na príspevok zaniká v prípade úmrtia, dovŕšenia dôchodkového veku, priznania predčasného dôchodku alebo ak opätovne vznikol pracovný pomer v obecnej polícii.

Po vyplnení žiadosti je možné ju doručiť na pobočku SP osobne, poštou alebo elektronicky prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy. Sociálna poisťovňa bude vo veci konať a o výsledku konania upozorní žiadateľa.

Od 1. januára tohto roka účinnosť novela zákona o obecnej polícii, ktorá upravuje osobitné sociálne poistenie príslušníkov obecnej polície a zavádza nový príspevok za prácu v obecnej polícii. Príspevok za prácu v obecnej polícii je pravidelnou peňažnou dávkou, vyplácanou Sociálnou poisťovňou bývalým príslušníkom obecnej polície akejkoľvek obce na Slovensku.