Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Španielska banka Santander prekonala očakávania trhov

Ľudia kráčajú okolo pobočky španielskej banky Banco Santander v Barcelone, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Výsledky banky do veľkej miery ovplyvnil výrazný pokles rezerv na krytie prípadných úverových strát, pričom na krytie strát v dôsledku pandémie nového koronavírusu banka nevyčlenila žiadne rezervy.

Madrid 28. apríla (TASR) - Španielska banka Santander zaznamenala v 1. štvrťroku výrazný rast zisku a prekonala očakávania trhov. Výsledky banky podporilo najmä prudké zníženie rezerv na krytie úverových strát.

Druhá najväčšia banka v eurozóne oznámila za prvé tri mesiace čistý zisk takmer 1,61 miliardy eur. V rovnakom období pred rokom predstavoval zisk 331 miliónov eur. Výsledok prekonal aj očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s rastom zisku na 1,38 miliardy eur.

Na druhej strane, zisk za 1. kvartál je nižší než zisk za rovnaké obdobie v predpandemickom roku 2019. Vtedy dosiahol 1,84 miliardy eur.

Zisk pred zdanením predstavoval 3,1 miliardy eur. Medziročne to znamená rast o 64 %.

Výsledky banky do veľkej miery ovplyvnil výrazný pokles rezerv na krytie prípadných úverových strát, pričom na krytie strát v dôsledku pandémie nového koronavírusu banka nevyčlenila žiadne rezervy. Celkové rezervy Santanderu na krytie prípadných strát z úverov vyčlenené v 1. kvartáli dosiahli 1,99 miliardy eur. Pred rokom banka vyčlenila celkovo 3,91 miliardy eur, z toho až polovicu na krytie prípadných strát z pandémie.

Celkové príjmy Santanderu za 1. kvartál dosiahli 11,39 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 3,5 %, v medzikvartálnom však rast o 4,3 %.