Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Španielska banka Unicaja plánuje zrušiť vyše 1500 miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bankový sektor v Španielsku už niekoľko rokov prechádza rozsiahlou konsolidáciou.

Madrid 5. októbra (TASR) - Španielska banka Unicaja plánuje zrušiť viac než 1500 pracovných miest. Prepúšťanie je súčasťou redukcie nákladov súvisiacich s akvizíciou konkurenčnej banky Liberbank. Uviedol to v utorok pre agentúru Reuters zdroj oboznámený s plánmi banky.

Podľa zdroja plánuje Unicaja, ktorá sa vďaka akvizícii Liberbank stala piatou najväčšou bankou v Španielsku, zrušiť 1513 pracovných pozícií. Na prevzatí banky Liberbank za 763 miliónov eur sa Unicaja dohodla ešte koncom minulého roka a v júli tohto roka transakciu odsúhlasila španielska vláda.

Najnovšie plány Unicaja tak znamenajú ďalšiu redukciu v španielskom bankovom sektore. Minulý týždeň agentúra Reuters informovala o plánoch banky Sabadell zrušiť približne 1730 pracovných miest.

Bankový sektor v Španielsku už niekoľko rokov prechádza rozsiahlou konsolidáciou. Tá znížila počet bánk v krajine za posledných 13 rokov na menej než pätinu. Zatiaľ čo pred svetovou finančnou krízou v roku 2008 bolo v Španielsku 55 bánk, teraz ich je iba 10. Navyše, pred niekoľkými dňami šéf najväčšej španielskej banky Caixabank Gonzalo Gortazar povedal, že v bankovom sektore počíta v nasledujúcom období s ďalšou konsolidáciou.