Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Španielska centrálna banka vyzýva veriteľov, aby si chránili kapitál

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa centrálnej banky v Madride riziká pre finančnú stabilitu sa od predchádzajúcej aprílovej správy zvýšili.

Madrid 11. novembra (TASR) - Španielske banky si musia chrániť kapitál a držať na uzde náklady na hypotekárne úvery, aby sa vyrovnali s potenciálnym zhoršením ekonomického výhľadu. Upozornila na to v piatok španielska centrálna banka. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa centrálnej banky v Madride riziká pre finančnú stabilitu sa od predchádzajúcej aprílovej správy zvýšili.

Šéf španielskej centrálnej banky pre finančnú stabilitu Angel Estrada zároveň varoval, že opatrenia na zmiernenie hypoték, ktoré pripravuje vláda a banky, by mali byť dočasné a zamerané len na zraniteľné domácnosti.

"Tieto opatrenia musia identifikovať cieľovú skupinu a pomoc nesmie zvyšovať náklady budúcich (hypotekárnych) klientov," povedal Estrada na brífingu.

Aj keď vyššie úrokové sadzby krátkodobo zvýšia marže bánk, orgány pre finančný dohľad nedávno upozornili tiež na riziká vyplývajúce z vojny na Ukrajine v čase, keď v Európe hrozí recesia. Na základe toho všetkého sa odporúča obozretná politika tvorby opravných položiek a plánovania v oblasti kapitálu, ktorá umožní využiť krátkodobé zvýšenie ziskov na zvýšenie odolnosti finančného sektora, uviedla banka vo svojej polročnej správe o finančnej stabilite.

Centrálna banka očakáva, že vysoká miera inflácie v Španielsku bude v nadchádzajúcich štvrťrokoch ďalej zhoršovať výhľad hospodárstva. Banka nedávno znížila svoju prognózu rastu španielskej ekonomiky, štvrtej najväčšej v eurozóne, v roku 2023 na 1,4 % z pôvodne očakávaných 2,8 %.

Hoci španielske banky vrátane Santander a BBVA vykázali v 3. štvrťroku lepšie zisky, než sa očakávalo, ich výsledky zatienili vyššie opravné položky na straty z úverov.

Aj Európska centrálna banka (ECB) odporúča finančným ústavom v eurozóne obozretnosť a šéf bankového dohľadu ECB Andrea Enria vyzval na spätné odkupy akcií bánk, keďže ekonomiky slabnú.