Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Španielska ekonomika spomalila, za celý rok sa čaká výrazné zotavenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Španielska vláda počíta s tohtoročným rastom hospodárstva na úrovni 7,2 %, centrálna banka očakáva rast na úrovni 6,8 %.

Madrid 22. marca (TASR) - Po miernom zotavení v poslednom kvartáli minulého roka vykázala španielska ekonomika začiatkom roka 2021 náznaky spomalenia. Napriek tomu by za celý rok mala patriť medzi najrýchlejšie rastúce v rámci Európy. Uviedla to španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová.

"Ekonomické ukazovatele jasne poukazujú na spomalenie v prvých dvoch mesiacoch roka," povedala Calvinová v pondelok na konferencii v Bilbau. Čo sa týka marcového vývoja, obraz je podľa nej dosť zmiešaný. Poukázala však na pozitíva, ako sú zvýšené výdavky na kreditných kartách, vyššia spotreba elektrickej energie či nižší počet dočasne prepustených zamestnancov.

Vyjadrenia Calvinovej prichádzajú zhruba týždeň po upozornení guvernéra španielskej centrálnej banky, že prognózy rastu ekonomiky na tento rok sa možno budú musieť korigovať. Španielska vláda počíta s tohtoročným rastom hospodárstva na úrovni 7,2 %, centrálna banka očakáva rast na úrovni 6,8 %. Na porovnanie, v minulom roku klesla španielska ekonomika o rekordných 11 %.