Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Španielska ministerka: Dlhé otváracie hodiny reštaurácií sú šialenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podnikatelia argumentujú, že nočný život priťahuje turistov.

Madrid 9. marca (TASR) - V Španielsku, turistickej krajine známej svojím nočným životom, začína tamojšia ľavicová vláda brojiť proti dlhým otváracím hodinám v reštauráciách. Práca po 22. hodine môže predstavovať riziko pre duševné zdravie, varovala začiatkom týždňa ministerka práce Yolanda Díazová. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu orf.at.

Zvyk nechávať reštaurácie v krajine otvorené do neskorých nočných hodín označila Díazová za "šialenstvo". "Krajina, kde sú reštaurácie otvorené o 1.00 h ráno, nie je rozumná," povedala ministerka.

Tieto vyjadrenia kritizovali opozičná Ľudová strana a podnikateľské združenia. Isabel Díazová Ayusová, predsedníčka regionálnej vlády v Madride, ministerku na sociálnych sieťach obvinila, že chce, aby sa ľudia "nudili a zostali doma". Denník Guardian pripomenul, že Ayusová aj počas pandémie koronavírusu naliehala, aby bary a reštaurácie v Madride zostali otvorené.

Podnikatelia zase argumentujú, že nočný život priťahuje turistov. V pozadí sporu je širšia diskusia o rovnováhe medzi súkromným a pracovným životom. Ľavicová ministerka zdôraznila, že tí, ktorí pracujú po 22.00 h, by mali byť aj riadne odmeňovaní. Kontroly inšpektorátu podľa nej ukázali, že pokiaľ ide o pracovné podmienky zamestnancov reštaurácií, je čo zlepšovať.

Začiatkom roka Díazová, ktorá je zároveň šéfkou koaličnej strany Sumar, iniciovala rokovania s odbormi a podnikateľskými združeniami o skrátení zákonného pracovného týždňa zo 40 hodín na 37,5 hodiny bez straty mzdy.