Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Španielska vláda nariadila bankám zvýšiť rezervy o 30 miliárd eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banky by mali svoje plány predstaviť centrálnej banke do konca mesiaca.

Madrid 11. mája (TASR) - Španielska vláda dnes oznámila reformu finančného sektora, v rámci ktorej nariadila bankám, aby zvýšili rezervy na krytie úverov v sektore nehnuteľností o ďalších 30 miliárd eur.

Je to zatiaľ najnovší krok vlády s cieľom upokojiť nervózne finančné trhy, ktoré sa obávajú, že Španielsko môže byť ďalšou krajinou, ktorá bude musieť požiadať medzinárodných veriteľov o záchranný úver.

Spomínaných 30 miliárd eur je ďalšia suma, o ktorú majú španielske banky zvýšiť rezervy po februárovom rozhodnutí vlády vyčleniť rezervy v sume 54 miliárd eur na krytie toxických aktív. Rozdiel je v tom, že tentoraz ide o rezervy týkajúce sa úverov v realitnom sektore označovaných za zdravé. Banky by mali svoje plány predstaviť centrálnej banke do konca mesiaca.

Minister hospodárstva Louis de Guindos zároveň informoval, že banky budú musieť do konca roka vyčleniť svoje realitné aktíva do samostatných inštitúcií, ktoré ich potom odpredajú. Po spľasnutí realitnej bubliny pred štyrmi rokmi sa objem toxických aktív španielskych bánk v realitnom sektore vyšplhal na viac než 180 miliárd eur.

"Vláda prijme všetky potrebné opatrenia na obnovu dôveryhodnosti španielskeho finančného systému," povedala podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaria. Ihneď potom, ako sa realitné aktíva presunú do samostatných inštitúcií, budú tieto ohodnotené a predané. Vláda zároveň nariadila nezávislý audit realitných aktív v celom bankovom sektore tak, ako to žiadala Európska únia (EÚ).

Trhy však nie sú spokojné ani s najnovšími krokmi Madridu, čo sa odrazilo na výške rizikovej prirážky oproti referenčným nemeckým dlhopisom. Tá sa v čase oznámenia nových krokov zvýšila na 456 bázických bodov.