Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Španielska vláda schválila drakonicky úsporný rozpočet na rok 2013

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kabinet premiéra Mariana Rajoya skresal rozpočet na rok 2013 približne o 40 miliárd eur, aby udržal rozpočtový deficit na uzde a vyhol sa žiadosti o záchranný úver.

Madrid 27. septembra (TASR) - Španielska vláda dnes schválila drakonicky úsporný rozpočet, a to napriek búrlivým demonštráciám proti ďalšiemu uťahovaniu opaskov. Oznámil to dnes štátny rozhlas.

Kabinet premiéra Mariana Rajoya skresal rozpočet na rok 2013 približne o 40 miliárd eur, aby udržal rozpočtový deficit na uzde a vyhol sa žiadosti o záchranný úver.

Vláda musela rázne zoškrtať už rozpočet na tento rok a nájsť úspory vo výške 27 miliárd eur. Španielsko má totiž problémy s plnením fiškálnych cieľov. Kabinet v Madride musí znížiť schodok verejných financií z vlaňajších 8,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 6,3 % HDP v tomto roku, na budúci rok na 4,5 % HDP a do konca roka 2014 na 2,8 % HDP.

Ekonomika krajiny sa pritom zmieta v recesii a banky ju nemôžu podporiť, pretože sú zaplavené toxickými úvermi.

Vláda preto pripravila novú sériu úsporných opatrení, vrátane zvýšenia daní či úpravy dôchodk

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Úsporný program bude kontrolovať nezávislý úrad pre rozpočet


Na dodržiavanie úsporného programu bude dozerať nový nezávislý úrad pre rozpočet, ktorý bude monitorovať vládne financie. Medzi kľúčové body programu patrí zníženie výdavkov ministerstiev v priemere o 12 %. Okrem toho konzervatívna vláda na budúci rok zvýši daň z príjmu o 3,8 % a zavedie novú 20-% daň z každej výhry v lotériách, ktorá prevýši 2500 eur. Platy vo verejnom sektore zostanú zmrazené, už tretí rok po sebe, a jediné príjmy, ktoré sa zvýšia, budú dôchodky, štipendiá a platby úrokov.

Celkovo škrty vo výdavkoch štátu dosiahnu 0,77 % HDP a príjmy zo zvýšenia daní prinesú do rozpočtu sumu zodpovedajúcu 0,68 % HDP.

Podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaría po šesťhodinovom zasadnutí pripomenula, že kabinet sa pri zostavovaní rozpočtu sústredil predovšetkým na obmedzenie výdavkov než na zvýšenie daní. "Toto je krízový rozpočet, jeho cieľom je vyviesť Španielsko z krízy," vyhlásila.

Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny zápasí s recesiou a vysokou nezamestnanosťou. Investori sa preto obávajú, že Madrid nedokáže dostať svoje financie pod kontrolu a premiér Rajoy nemá dostatok politickej vôle, aby zaviedol všetky potrebné reformy. Trhy špekulujú, že Španielsko bude musieť požiadať eurozónu o finančnú pomoc vo forme nákupu svojich dlhopisov. Madrid už údajne rokuje s Bruselom o podmienkach pomoci.