Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Španielske firmy sú na tom lepšie, než boli pred poslednou krízou

Policajti s ochrannými rúškami počas minúty ticha na pamiatku obetí ochorenia COVID-19 na prázdnom námestí Sol v Madride 14. apríla 2020 počas nariadeného zákazu vychádzania na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. Stovky tisíc Španielov pracujúci v stavebníctve či v iných priemyselných odvetviach môžu od pondelka opäť chodiť do práce. Foto: TASR/AP

Španielska ekonomika v 2. kvartáli klesne výrazne prudšie, než v prvých troch mesiacoch, keď sa hrubý domáci produkt (HDP) znížil o 5,2 %.

Madrid 4. mája (TASR) - Španielske firmy sú finančne lepšie pripravené zvládnuť problémy spôsobené pandémiou nového koronavírusu, než boli pripravené na minulú globálnu finančnú a hospodársku krízu, uviedla španielska centrálna banka. Upozornila však, že niektoré slabosti pretrvávajú.

"Španielske nefinančné spoločnosti v uplynulých rokoch výrazne znížili svoje dlhy, ktoré sa aktuálne nachádzajú pod európskym priemerom, a majú vyššie vankúše likvidity," uviedla španielska centrálna banka vo svojej správe o finančnej stabilite. Dodala, že španielska ekonomika v 2. kvartáli klesne výrazne prudšie, než v prvých troch mesiacoch, keď sa hrubý domáci produkt (HDP) znížil o 5,2 %.