Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Španielsko dúfa, že EÚ urýchlene vyrieši otázku svojho rozpočtu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľsko a Maďarsko vetovali budúci rozpočet Európskej únie (EÚ) vo výške 1,1 bilióna eur a s tým súvisiaci záchranný balík na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

Madrid 16. novembra (TASR) - Španielsko dúfa, že Európska únia v najbližších dňoch vyrieši otázku svojho rozpočtu a ozdravného balíka, ktoré zablokovali Maďarsko a Poľsko. Vyhlásila to v pondelok Španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová na brífingu.

Pripomenula, že schválenie dohody o rozpočte a rôznych normatívnych dokumentoch je veľmi naliehavé. Zdôraznila tiež, že Španielsko podporilo kľúčovú podmienku nového mechanizmu čerpania európskych peňazí, ktorou je dodržiavanie princípov právneho štátu. "Dúfame, že sa situácia v najbližších dňoch vyrieši," dodala.

Poľsko a Maďarsko v pondelok vetovali budúci sedemročný rozpočet Európskej únie (EÚ) vo výške 1,1 bilióna eur a s tým súvisiaci záchranný balík na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur. Dôvodom je práve nový mechanizmus, ktorý spája financovanie zo strany EÚ s dodržiavaním princípov právneho štátu. S tým však Maďarsko a Poľsko nesúhlasia. Ich veto tak uvrhlo blok do politickej krízy.

Rozpočet vo výške takmer 1,8 bilióna eur na roky 2021-2027 bol dohodnutý po mesiacoch tvrdých rokovaní a má začať platiť v priebehu niekoľkých týždňov.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Španielsko patrí medzi krajiny, ktoré už prvá vlna pandémie nového koronavírusu zvlášť tvrdo zasiahla, a to, ako zo zdravotného, tak aj ekonomického hľadiska. Vláda v Madride pritom ráta s prostriedkami z EÚ už vo svojom rozpočte na budúci rok, v ktorom sú zahrnuté mimoriadne vysoké výdavky.

Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedal, že španielska ekonomika v roku 2020 klesne viac ako väčšina vyspelých ekonomík sveta a krajina smeruje k rekordnej úrovni rozpočtového deficitu a vládneho dlhu.

Maďarsko a Poľsko avizovali, že budú vetovať rozpočet aj postpandemický balíček opatrení po schválení podmienky o právnom štáte. „Nebude dohoda o ničom, pokiaľ nedôjde k dohode o všetkom,“ uviedol maďarský premiér Viktor Orbán.
Viktor Orbán, archívna snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák

Vo Varšave poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro v pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil, že nový mechanizmus „radikálne obmedzí suverenitu Poľska“ a nepovedie k dohode.

Predstavitelia EÚ však trvali na novom mechanizme prepojenia právneho štátu s financovaním. Chcú mať totiž k dispozícii nástroj proti vládam, ktoré porušia princípy právneho štátu.

Ministri európskych záležitostí členských štátov bloku by mali o vzniknutej situácii diskutovať v utorok (17. 11.). Ak sa nepodarí nájsť riešenie, lídri bloku by mohli zvolať virtuálny samit vo štvrtok (19. 11.) večer.