Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Španielsko môže potrebovať na stabilizáciu bánk až 100 mld. eur

Foto: TASR/AP

Hodnota pomoci španielskym finančným inštitútom môže dosiahnuť až 100 miliárd eur, uviedol generálny tajomník Európskej ľudovej strany Antonio López-Istúriz.

Madrid 7. júna (TASR) - Na sanáciu španielskych bánk je potrebných viac peňazí, než sa doteraz predpokladalo. Hodnota pomoci španielskym finančným inštitútom môže dosiahnuť až 100 miliárd eur, uviedol generálny tajomník Európskej ľudovej strany Antonio López-Istúriz.

"Tieto čísla sa pohybujú v rámci toho, čo by mohol euroval akceptovať. Čísla, z ktorých v prípade španielskych bánk vychádzame, sa pohybujú medzi 80 miliardami a 100 miliardami eur, možno aj o niečo menej," uviedol López-Istúriz pre španielsky štátny televízny kanál TVE. Dodal, že finančnú pomoc by mohli v prípade potreby schváliť európski lídri na summite, ktorý sa bude konať 28. a 29. júna.

Uvedená suma je výrazne vyššia, než sa doteraz predpokladalo. Šéf španielskej banky Santander Emilio Botín odhaduje, že na stabilizáciu španielskeho bankového sektora je potrebných 40 miliárd eur. Španielsky minister financií Cristóbal Montoro síce neuviedol presnú sumu, ale vyhlásil, že nie je "astronomická".

Španielska vláda sa ešte nerozhodla, či v Bruseli požiada o pomoc pre svoje banky.