Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Španielsko nechce od EÚ pomoc pri sanácii bankového sektora

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP

Minister hospodárstva Luis de Guindos predpokladal, že na sanáciu španielskeho bankového systému je potrebných 15 miliárd eur.

Madrid 28. mája (TASR) - Španielsko je pevne rozhodnuté, že bude sanovať svoj bankový sektor, ktorý sa nachádza v kríze, na vlastné náklady.

"Pre španielske finančné inštitúty nebude existovať žiadna európska záchranná akcia," uviedol dnes v Madride premiér Mariano Rajoy. Uznal však, že Španielsko si v súčasnosti len ťažko požičiava peniaze na finančných trhoch.

Nárast rizikovej prirážky na španielske dlhopisy, ktorá dnes vyskočila na najvyššiu úroveň od zavedenia eura, však podľa neho nemá nič spoločné s problémami štvrtej najväčšej španielskej banky Bankia.

"Celý svet vie, že Španielsko robí všetko pre zníženie svojho deficitu. Panuje však všeobecná neistota kvôli situácii v Grécku," povedal španielsky premiér po stretnutí s vedením jeho konzervatívnej ľudovej strany PP.

Rajoy vyzval Európsku úniu (EÚ), aby sa jasne prihlásila k euru. "Všetky pochybnosti o budúcnosti našej meny musia byť rozptýlené." Dodal, že únia musí dať najavo, že euro je projekt, ktorý nie je revezibilný.

Bankia v piatok oznámila, že potrebuje od vlády pomoc vo výške 19 miliárd eur. Pôvodne sa očakávalo, že finančný inštitút bude potrebovať výrazne nižšiu finančnú pomoc. Požadovaných 19 miliárd eur prekračuje aj najpesimistickejšie očakávania.

Minister hospodárstva Luis de Guindos predpokladal, že na sanáciu celého španielskeho bankového systému je potrebných približne 15 miliárd eur a že Bankia potrebuje asi 9 miliárd eur.

Bankia už pred dvomi rokmi dostala 4,5 miliardy eur zo štátneho fondu na záchranu bánk FROB, takže celková suma na jej záchranu bude asi 23,5 miliardy eur.