Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Španielsko a Portugalsko neplnia rozpočtové ciele, EÚ chce zvýšiť tlak

Na ilustračnej snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Pravidlá predpokladajú pre rozpočtových hriešnikov pokuty, no takéto riešenie sa zatiaľ nerealizovalo.

Brusel 11. mája (TASR) - Európska únia plánuje zvýšiť tlak na Španielsko a Portugalsko za neplnenie rozpočtových cieľov. Informovala o tom dnes agentúra DPA, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje.

Obe krajiny dlho zápasili s ekonomickými problémami, no po získaní medzinárodnej finančnej pomoci sa situácia postupne zlepšila. Zaostávajú však v plnení rozpočtových pravidiel Európskej únie, ktoré vyžadujú, aby rozpočtový schodok neprekročil 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Podľa zdrojov, ktoré si neželali byť menované, panuje v Európskej komisii "široká zhoda," aby sa na obidve krajiny zvýšil tlak. Pravidlá Európskej únie predpokladajú pre rozpočtových hriešnikov pokuty, EK sa však zatiaľ k takémuto riešeniu neuchýlila. Ako uvedené zdroje dodali, o sankciách voči Madridu a Lisabonu sa nediskutovalo.

Rozhodnutie by EK mala prijať v stredu 18. mája. Hovorkyňa EK Mina Andrejevová sa k diskusiám o tejto otázke odmietla vyjadriť. Uviedla iba toľko, že zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

Španielska ekonomika je 4. najväčšia v eurozóne a z obrovských finančných problémov sa dokázala zotaviť po tom, ako Madrid získal záchranný balík vo výške 41 miliárd eur na podporu bankového sektora. Rozpočtový deficit Španielska dosiahol minulý rok 5,1 % HDP, čo je omnoho viac, než sa očakávalo. Krajina by pritom tento rok mala rozpočtový schodok stlačiť pod 3 % HDP, no vzhľadom na vývoj v minulom roku sa to podľa všetkého nepodarí.

Portugalsko, ktoré v roku 2014 po troch rokoch vystúpilo zo záchranného programu EÚ a Medzinárodného menového fondu a vrátilo sa k ekonomickému rastu, dosiahlo minulý rok rozpočtový schodok na úrovni 4,4 % HDP. Aj to bolo viac, než Európska komisia predpokladala.