Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Španielsko potvrdilo svoje prognózy hospodárskeho rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Údaje za 2. štvrťrok budú zverejnené koncom júla.

Madrid 27. júla (TASR) – Španielska vláda v utorok nezmenila svoje prognózy hospodárskeho rastu v rokoch 2021 a 2022. Oznámila to ministerka hospodárstva Nadia Calvinová.

Kabinet v Madride tak aj naďalej očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny tento rok zvýši o 6,5 % tak, ako predpovedala v apríli.

V nasledujúcom roku 2022 ekonomika pravdepodobne vzrastie o 7 % a jej výkon dosiahne úroveň pred pandémiou, povedala Calvinová novinárom na tlačovej konferencii. „Všetky ukazovatele signalizujú silné oživenie v druhej polovici roka,“ vyhlásila. V 2. štvrťroku 2021 sa podľa nej HDP pravdepodobne zvýšil medzikvartálne o 2 %.

Výkon španielskeho hospodárstva bude závisieť od pokroku v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a príchodu finančných prostriedkov na obnovu hospodárstva z fondu Európskej únie.

Vláda ponechala bez zmeny aj odhad rozpočtového deficitu v tomto roku na úrovni 8,4 % HDP a v roku 2022 na úrovni 5 % HDP, oznámila ministerka pre rozpočet María Jesús Monterová.

Monterová informovala tiež, že výdavkový strop v roku 2022 bude na rekordnej úrovni 196,14 miliardy eur, čo je o niečo viac ako v tomto roku

Koncom júna španielsky premiér Pedro Sánchez pre rozhlasovú stanicu Cadena SER vyhlásil, že v 2. štvrťroku 2021 ekonomika podľa predbežných údajov medziročne vzrástla až o 18 %, keďže v rovnakom období predchádzajúceho roka, boli v krajine zavedené mimoriadne prísne blokády na zastavenie pandémie.

Údaje za 2. štvrťrok budú zverejnené koncom júla.