Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Španielsko schválilo podporu hypoték pre viac ako 1 milión domácností

Na snímke budova španielskeho parlamentu v Madride 3. mája 2016. Foto: TASR / AP

Podľa dohody si bude môcť viac ako milión domácností predĺžiť splácanie úverov až na sedem rokov, uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Madrid 22. novembra (TASR) - Španielska vláda v utorok schválila podporu hypotekárnych úverov pre viac ako jeden milión zraniteľných domácností. Deň predtým sa jej totiž po týždňoch rokovaní podarilo dohodnúť s bankami na opatreniach, ktoré majú pomôcť domácnostiam zvládnuť rastúce úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Podľa dohody si bude môcť viac ako milión domácností predĺžiť splácanie úverov až na sedem rokov, uviedlo ministerstvo hospodárstva. Opatrenia sú predmetom záverečných rokovaní s bankovými asociáciami, spresnila ministerka hospodárstva Nadia Calvinová, ktorá dúfa, že k dohode pristúpia všetky banky.

Ministerstvo neposkytlo podrobnosti o potenciálnych nákladoch pre veriteľov. Aj rozsah mimoriadnych rezerv, ktoré budú musieť banky odložiť, zostáva nejasný. V Španielsku sú približne tri štvrtiny populácie vlastníkmi nehnuteľností, pričom väčšina z nich má hypotéky s pohyblivou úrokovou sadzbou, ktorá sa mení v súlade s trhom.

Aj iné krajiny ako Maďarsko, Portugalsko, Poľsko či Grécko už schválili rôzne formy podpory hypoték.

Podľa vládneho návrhu španielske banky poskytnú podporu pre zraniteľné rodiny, ktoré zarábajú menej ako 25.200 eur ročne. Počas päťročného obdobia odkladu si budú môcť reštrukturalizovať hypotéky za nižšiu úrokovú sadzbu. To umožní dlžníkom odložiť platby istiny úveru bez toho, aby im boli účtované poplatky z omeškania, a vyhnúť sa nesplácaniu alebo zrušeniu úveru.

Lehota na zrušenie dlhu sa predĺžila o dva roky a v prípade potreby sa počíta s druhou reštrukturalizáciou, uviedlo ministerstvo.

Dodatočnú ochranu dostanú aj rodiny zo strednej triedy s príjmom nižším ako 29.400 eur ročne, ktorým hrozí, že nezvládnu splátky. Tým musia veritelia ponúknuť 12-mesačné zmrazenie splátok, nižšiu úrokovú sadzbu z odloženej istiny a predĺženie úveru, ak hypotekárne zaťaženie predstavuje viac ako 30 % ich príjmu a náklady sa zvýšili aspoň o 20 %.

Opatrenia tiež zlacnia rodinám prechod z hypotekárnych zmlúv s variabilnou sadzbou na fixnú.

Inflácia v eurozóne dosahuje historické maximá. V októbri sa vyšplhala na 10,6 %, čo viedlo Európsku centrálnu banku k agresívnemu zvyšovaniu úrokových sadzieb s cieľom ochladiť infláciu. Toto zvýšilo tiež náklady na pôžičky, čo ovplyvňuje aj hypotéky s variabilnou sadzbou.

Možné dôsledky rastúcich úrokových sadzieb sú citlivou otázkou v Španielsku po tom, ako v roku 2008 praskla v krajine bublina na trhu s nehnuteľnosťami.