Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Španielsko vyzvalo na spoločnú a širokú reakciu EÚ na krízu

Španielski policajti hliadkujú neďaleko španielsko-francúzskych hraníc pri španielskej obci Dantxarinea, v regióne Baskitsko na severe Španielska v utorok 17. marca 2020. Španielsko od pondelkovej polnoci uzavrelo svoje pozemné hranice a na jeho územie sa dostanú len španielski občania, osoby s trvalým pobytom alebo akreditovaný diplomatický personál a tiež ľudia v prípadoch spôsobených nepredvídateľnými okolnosťami. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér Pedro Sánchez v separátnom vyhlásení uvítal plán ECB, a tiež vyzval na väčšiu koordináciu v rámci celej EÚ.

Madrid 19. marca (TASR) - Španielska vláda ocenila najnovší program nákupu dlhopisov Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý má pomôcť zmierniť dôsledky nového koronavírusu a vyzvala na širokú fiškálnu reakciu v rámci celej Európskej únie (EÚ).

Španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová v televíznom rozhovore uviedla, že najnovší plán ECB je silnou reakciou na krízu a predstavuje to, "čo je momentálne potrebné“.

Calvinová vyzvala partnerov v EÚ na spoločnú fiškálnu reakciu na krízu, aby zmiernili jej vplyv na ekonomiku regiónu.

Španielska ministerka to uviedla deň po tom, ako ECB na krízovom zasadnutí v stredu (18. 3.) večer rozhodla o mimoriadnom programe nákupu aktív v objeme 750 miliárd eur v snahe zastaviť zmätky spôsobené pandémiou, ktorá drví ekonomiku regiónu.

Odmietla však odhadnúť rozsah škôd a uviedla, že na to teraz nie je ten správny okamih, pretože prioritou je prijať celosvetové opatrenia na boj proti chorobe.

Potvrdila, že vláda v Španielsku je pripravená v prípade potreby schváliť ďalšie opatrenia.

Španielsko v utorok (17. 3.) predstavilo balík vo výške 200 miliárd eur na pomoc firmám a ochranu zamestnancov a iných zraniteľných skupín postihnutých krízou koronavírusu.

"Je to balík, ktorý nevylučuje možnosť prijatia ďalších opatrení v budúcnosti, ak to budeme považovať za potrebné," povedala Calvinová.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v separátnom vyhlásení uvítal plán ECB, a tiež vyzval na väčšiu koordináciu v rámci celej EÚ.

"Toto je čas zodpovednosti, solidarity a zjednotených krokov všetkých inštitúcií EÚ," napísal vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.