Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Španielsko zavedie dočasný strop pre ceny plynu a uhlia pre elektrárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia pred dvoma týždňami súhlasila s tým, že povolí Španielsku a Portugalsku obmedziť ceny elektriny spočiatku na 40 eur za megawatthodinu.

Madrid 13. mája (TASR) - Španielska vláda v piatok oznámila dočasné obmedzenie referenčnej ceny plynu a uhlia pre elektrárne na zníženie účtov za elektrinu v najbližších 12 mesiacoch. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú zverejnil denník El País.

"Našou povinnosťou je pracovať na ochrane našich priemyselných a domácich spotrebiteľov,“ ubezpečila ministerka pre ekologickú transformáciu Teresa Riberová.

"Španielsko týmto rozhodnutím vedie štrukturálnu zmenu v európskej energetickej politike," povedala hovorkyňa vlády Isabel Rodríguezová na tlačovej konferencii v Madride.

Európska komisia pred dvoma týždňami súhlasila s tým, že povolí Španielsku a Portugalsku obmedziť ceny elektriny spočiatku na 40 eur za megawatthodinu, pričom sa predpokladá, že cenový limit dosiahne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov v priemere 50 eur za megawatthodinu.

Na ilustráciu, v stredu (11.5.) dosiahli ceny elektriny v Španielsku 72 eur a minulý týždeň sa vyšplhali na takmer 80 eur za megawatthodinu.

Podľa výpočtov viacerých odborníkov tento mechanizmus umožní zníženie účtov o takmer 40 % v porovnaní s marcom pre spotrebiteľov, na ktorých sa vzťahuje regulovaná sadzba.

Španielsko a Portugalsko zaslali svoj spoločný návrh Európskej komisii koncom minulého týždňa po náročných týždňoch technických rokovaní. Táto dohoda, v súlade s rozhodnutím Európskej rady z 24. a 25. marca, im umožní zaviesť dočasný mechanizmus, takzvanú iberskú výnimku do konca budúcej zimy.