Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Španielsky Abertis vstupuje na trh USA, kupuje prevádzkovateľa tunelov

Foto: TASR/AP

Hodnota kontraktu bola stanovená na 1 miliardu eur. V prípade započítania dlhu ERC dosahuje hodnota akvizície 2 miliardy eur, uviedla španielska firma.

Madrid/Štokholm 9. novembra (TASR) - Španielska firma Abertis, divízia talianskeho infraštruktúrneho holdingu Atlantia, kúpi od švédskej stavebnej firmy Skanska a austrálskej infraštruktúrnej spoločnosti Macquarie amerického prevádzkovateľa tunelov Elizabeth River Crossings (ERC). Abertis tak prvýkrát vstúpi na americký trh.

Hodnota kontraktu bola stanovená na 1 miliardu eur. V prípade započítania dlhu ERC dosahuje hodnota akvizície 2 miliardy eur, uviedla španielska firma. Skanska informovala, že predajom svojho podielu získa 625 miliónov USD (526,5 milióna eur), pričom kontrakt by sa mal uzatvoriť do konca tohto roka.

Španielsky prevádzkovateľ platených ciest Abertis, ktorý sa na tento účel spojil s investičnou spoločnosťou Manulife Investment Management, získa v ERC 68-percentný podiel. Ako uviedla jeho materská firma Atlantia, Abertis tak pokračuje v diverzifikácii svojho biznisu, keď začiatkom tohto roka kúpil väčšinový podiel v mexickom prevádzkovateľovi platených ciest Red de Carreteras de Occidente (RCO).

(1 EUR = 1,1870 USD)