Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Španielsky premiér M. Rajoy obhajoval reformy

Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Reagoval tak na sobotné (12. 5.) demonštrácie proti škrtom vo výdavkoch štátu a uťahovaniu opaskov, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Madrid 13. mája (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy sa dnes pokúsil obhájiť pred voličmi tvrdé úsporné opatrenia, ktoré musí zavádzať vláda, aby skonsolidovala verejné financie a vyhla sa záchrannému úveru.

Reagoval tak na sobotné (12. 5.) demonštrácie proti škrtom vo výdavkoch štátu a uťahovaniu opaskov, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Rajoy upozornil, že týmto krokom sa nedá vyhnúť, aj keď je situácia v krajine zúfalá a miera nezamestnanosti, ktorá v 1. štvrťroku dosiahla 24,4 %, je najvyššia v celej Európskej únii (EÚ).

"Robíme, čo je potrebné, a to znamená aj prijímanie ťažkých rozhodnutí. Robíme aj to, o čom sme v predvolebnej kampani nehovorili, ale musí to robiť," vyhlásil a dodal, že vláda bude pokračovať v nepopulárnych reformách, aby dostala Španielsko z problémov.

Na demonštráciách v sobotu sa podľa polície zúčastnilo 72.000 ľudí, z toho 30.000 vyšlo do ulíc Barcelony a 22.000 protestovalo v Madride. Polícia dnes zatkla 18 demonštrantov, ktorí boli celú noc na madridskom námestí a žiadali, aby vláda ukončila tvrdý úsporný program.

A demonštrácie majú pokračovať až do utorka 15. mája, keď si Španieli pripomenú prvé výročie vypuknutia protivládnych protestov. Španielsko sa pritom v 1. štvrťroku prepadlo do recesie a náklady na obsluhu jeho dlhov sa zvyšujú. Banky v krajine zápasia s nesplácanými úvermi a kabinet ich vyzval, aby zvýšili svoje kapitálové rezervy na pokrytie strát v snahe obnoviť dôveru vo finančný systém krajiny.