Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Španielsky priemysel v novembri ožil a jeho produkcia vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Konkrétne priemyselná produkcia vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny po úprave o sezónne vplyvy sa v novembri 2023 zvýšila medziročne o 0,8 %.

Madrid 11. januára (TASR) - Španielsky priemysel v novembri 2023 ožil a jeho produkcia vzrástla, prvýkrát po siedmich mesiacoch poklesu. Ukázali to vo štvrtok údaje štatistického úradu INE. TASR o tom informuje na základe správy EFE.

Konkrétne priemyselná produkcia vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny po úprave o sezónne vplyvy sa v novembri 2023 zvýšila medziročne o 0,8 % po smerom nadol revidovanom poklese o 1,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

K celkovému zvýšeniu produkcie španielskeho priemyslu v novembri prispeli rast výroby kapitálových tovarov (o 5,6 % po zvýšení o 3 % v októbri); tovarov dlhodobej spotreby (o 2,8 % oproti poklesu -1,1 %) a energií (o 1,7 % oproti -6,2 %). Na druhej strane sa produkcia znížila v prípade výroby polotovarov (-1,3 % oproti -1,6 %) a tovarov krátkodobej spotreby (-1,1 % oproti -1,2 %).

V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze priemyselná produkcia v Španielsku v novembri vzrástla o 1 %, čím zvrátila smerom nahor revidovaný pokles o 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci.