Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

S.PÁNIS: Deutsche Bank nespôsobí novú finančnú krízu

Na snímke sídlo Deutsche Bank vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Deutsche Bank dopláca na problémy, ktoré ju trápia dlhší čas a majú negatívny vplyv na jej ziskovosť.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Problémy, ktoré má najväčšia nemecká banka Deutsche Bank (DB), sú dlhodobé, ale nie sú natoľko vážne, aby spôsobili ďalšiu finančnú krízu vo svete, porovnateľnú s rokom 2008. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Porovnanie DB s bankou Lehmann Brothers, ktorej krach v roku 2008 viedol k začiatku finančnej krízy, nie je na mieste. DB má dosť likvidity. Okamžitý bankrot jej nehrozí a z problémov sa môže dostať,“ upozornil Pánis s tým, že banka je vnímaná v Nemecku ako rodinné striebro a chrbtová kosť ekonomiky. „Mnohé nemecké spoločnosti naznačili ochotu naliať do nej peniaze. V najhoršom prípade by DB zachránila nemecká vláda, hoci by poprela, čo doteraz hovorila,“ zdôraznil Pánis. Problémy DB sa, podľa Pánisa, v súčasnosti nijako netýkajú slovenskej ekonomiky. "Súvislosť medzi DB a slovenským bankovníctvom nie je. Slovenské banky sú zdravé a v solídnej kondícii," konštatoval Pánis.

DB dopláca na problémy, ktoré ju trápia dlhší čas a majú negatívny vplyv na jej ziskovosť. „Ide o pokútne predaje naviazané na hypotéky v USA ešte spred obdobia roku 2008. Ďalej sú to napríklad aj podozrenia z prania špinavých peňazí v Rusku. Dopláca aj na celkové problémy európskeho bankového sektora, ktoré spočívajú v nízkych alebo záporných úrokových sadzbách, podkopávajúcich ziskovosť,“ zdôraznil Pánis s tým, že sa ukazuje neúspech politiky kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Európskej centrálnej banky.

Politika lacných úverov vyzerá na prvý pohľad ako rozumné riešenie. Skrýva však mnohé nezamýšľané negatívne vplyvy spôsobujúce, že dobrý úmysel má presne opačný efekt. Nielen DB, ale aj ďalšie európske banky sa boria s problémami pre nízke alebo záporné úrokové sadzby, pre rastúcu reguláciu, či nízky ekonomický rast,“ dodal Pánis.