Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SPF: Po nástupe nového vedenia neprišlo k žiadnym plošným čistkám

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz počas tlačovej konferencie Slovenského pozemkového fondu na tému Miliónové kšefty s pozemkami v SPF 1. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Postupne sa však podľa SPF zistili skutočnosti nezlučiteľné s tým, aby niektorí funkcionári zastávali svoje funkcie.

Bratislava 8. marca (TASR) - Po nástupe nového vedenia Slovenského pozemkového fondu (SPF) v novembri 2021 neprišlo k žiadnym plošným čistkám. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie a špeciálnych činností SPF v reakcii na vyjadrenia opozičných strán Smer-SD a Hlas-SD.

Postupne sa však podľa SPF zistili skutočnosti nezlučiteľné s tým, aby niektorí funkcionári zastávali svoje funkcie. "Išlo o ľudí, ktorých podpis figuruje na mnohých - pre štát extrémne nevýhodných zmluvách, napríklad pod škandalóznymi zmluvami o predaji pozemkov pri Špačinciach za podhodnotenú cenu," zdôraznil fond.

"Počas dlhých rokov, keď SPF ovládali nominanti strán Smer-SD či SNS, fond predal tisíce hektárov pôdy, a to buď priamo, alebo cez rôzne podvodné schémy, napríklad cez fingovanú výsadbu ovocných sadov. Štát tak prišiel o desiatky až stovky miliónov eur," upozornil SPF.

Súčasné vedenie sa podľa SPF pustilo do vybavovania rokmi nahromadenej agendy, čísla hovoria, že za vlády Smeru-SD bolo v SPF nevybavených takmer 30.000 spisov. "Projekt Spisová zápcha, ktorý sa začal 1. apríla 2022, prináša výsledky, čo v praxi pocítili poľnohospodári aj bežní občania. Dôveru SPF v očiach verejnosti sa dokázateľne darí obnoviť," tvrdí fond.

"Ján Marosz prebral vedenie SPF pred necelým rokom a pol. Predtým fond fungoval roky v zabehnutom móde, ktorý bol ideálnou živnou pôdou pre korupciu. Kto mal známosti, vybavil hneď, kto nemal, čakal aj roky. Preto bolo potrebné za pochodu nastaviť procesy úplne iným spôsobom," podčiarkol pozemkový fond.

"Treba zdôrazniť, že ide o legálny spôsob zamestnávania pracovníkov, ktorý poskytuje zamestnávateľovi flexibilitu - umožňuje na konkrétny projekt prijať pracovníkov na určitý čas a po ukončení projektu spoluprácu ukončiť, respektíve v prípade nevykonávania činnosti ich neplatiť. Veľká väčšina pracovníkov, ktorí pracujú v SPF na dohodu, pracuje na projekte Spisová zápcha," uviedol fond na kritiku, že zamestnáva väčšie množstvo pracovníkov na dohodu.

Poslanec Richard Takáč zo Smeru-SD obviňuje SPF, že v ňom pracujú nominanti OĽANO. "Žiadny z pracovníkov SPF, ktorí prišli v čase nového vedenia, sa na činnosti SPF neobohatil. Pán Takáč však zabúda pripomenúť, že práve viaceré vysoké špičky strany Smer-SD a jej nominanti až nechutne benefitovali z kúpy extrémne podhodnotených pozemkov od SPF," doplnil pozemkový fond.

SPF dodal, že fond pod vedením generálneho riaditeľa Jána Marosza nikdy nebránil žiadnej kontrole, vždy bol súčinný a vždy poskytol orgánom požadované údaje, na ktorých poskytnutie je oprávnený, a to v rámci poslaneckého prieskumu či ďalších kontrol.

Na SPF vládnu nátlak, vyhrážky, šikana, bossing a korupcia. Uviedli to v stredu predstavitelia Smeru-SD a Hlasu-SD. Obe strany chcú v tejto veci podať podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.