Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Postupujeme podľa platných predpisov, reagoval pozemkový fond na OĽaNO

Igor Matovič, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister spravodlivosti SR Gábor Gál považuje podľa rezortnej hovorkyne Zuzany Drobovej Matovičove vyjadrenia za teatrálne nezmyselné predvolebné ťahy.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) sa dôsledne ohradzuje voči obvineniam z podvodu, ktoré odzneli v stredu na brífingu hnutia OĽaNO. Uviedol to pre TASR Martin Kormoš, hovorca SPF, v reakcii na stredajšiu kritiku opozičného hnutia.

Predseda OĽaNO Igor Matovič, za účasti poslanca Národnej rady SR Martina Fecka a dotknutých farmárov, v stredu informoval, že SPF vo štvrtok (28. 11.) v dedine Horné Saliby v okrese Galanta pripraví farmárov o pôdu, ktorú dlhodobo obrábajú.

SPF bez toho, aby súčasným nájomcom ponúkol nájom pôdy, sa chystá podpísať nájomnú zmluvu na 617 hektárov s firmou s vlaňajšími tržbami okolo 100 eur a s ľuďmi, ktorí sú blízki ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd). Podobných zmlúv podľa Matoviča pozemkový fond pripravil "desiatky".

"Postupujeme podľa platných predpisov, ktoré jasne definujú podmienky prenájmu pozemkov od SPF. Pokiaľ ide o predmet podnikania, príslušné vládne nariadenie ustanovuje len podmienku, aby žiadateľ mal v predmete činnosti poľnohospodársku výrobu," povedala generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová. Zároveň dodala, že podmienky týkajúce sa hospodárskych výsledkov žiadateľa nariadenie neustanovuje.

Nepravdivou je podľa Kormoša taktiež informácia, že pozemky v správe a nakladaní SPF, tvoriace predmet návrhu nájomnej zmluvy pre spoločnosť AZ Agro Trade boli prenajaté iným subjektom. Takéto nájomné zmluvy SPF neeviduje. Práve naopak, ukazuje sa, že subjekty využívali štátnu pôdu nelegálne, bez zmluvy, čím spôsobili štátu a daňovým poplatníkom finančnú škodu. SPF analyzuje možnosti vymáhania finančných prostriedkov za neoprávnené využívanie štátnej pôdy.

Rovnako zavádzajúcou je podľa Kormoša informácia, že predmetný návrh nájomnej zmluvy má byť vo štvrtok podpisovaný zo strany štatutárov SPF. Návrh zmluvy mal byť ešte len prerokovaný na štvrtkovom zasadnutí 13-člennej Rady SPF, ktorá je nezávislým kontrolným orgánom SPF a v zmysle zákona dáva ku každej nájomnej zmluve odporúčacie alebo neodporúčacie stanovisko.

Pretože SPF dostal voči návrhu zmluvy námietky, fond podľa Kormoša odporučí rade fondu návrh zo štvrtkového rokovania stiahnuť. "Pre vysvetlenie uvádzame, že od roku 2012 sú všetky návrhy nájomných zmlúv uzatváraných s fondom 14 dní pred ich prerokovaním v rade fondu zverejnené na internetovej stránke SPF s možnosťou vzniesť námietky. Elektronickú námietku môže v stanovenom termíne podať ktokoľvek," priblížil hovorca fondu.

Kormoš dodal, že vzhľadom na vyššie uvedené zistenia, ako aj pokračujúcu inventarizáciu pozemkov prenajímaných od SPF, pozemkový fond vyzýva všetkých farmárov na zosúladenie nájomných zmlúv s pozemkami, ktoré reálne užívajú.

Minister spravodlivosti SR Gábor Gál považuje podľa rezortnej hovorkyne Zuzany Drobovej Matovičove vyjadrenia za teatrálne nezmyselné predvolebné ťahy.

"V prípade, že má Igor Matovič opodstatnené informácie, že dochádza k nekalej činnosti v súvislosti s činnosťou SPF, je potrebné, aby kontaktoval príslušné orgány činné v trestnom konaní, nehral divadlo pred médiami a nezaťahoval do jeho predvolebnej kampane Gábora Gála, ktorý s vecou nemá absolútne nič spoločné," doplnila Drobová.

Zmluvou, o ktorej sa farmári dozvedeli minulý týždeň z internetu, sa podľa Matoviča ide prenajať pôda v katastri obce Horné Saliby na obdobie do 31. októbra 2033. "Ak to bude dokonané, v súčasnosti hospodáriaci farmári prídu o podstatnú časť pôdy, na ktorej 30 rokov podnikajú," upozornil.

Farmári prídu podľa neho o pôdu bez toho, aby im SPF poslal SMS alebo zatelefonoval, či poslal nejaký list. "SPF chce podpísať zmluvu s firmou, ktorá mala v minulom roku tržby 160 eur a stratu 112 eur, nemá žiadny majetok a nikdy nepodnikala v poľnohospodárstve. Firma je príliš blízko ku Gáborovi Gálovi, respektíve k ľuďom, ktorí k nemu majú blízko," podčiarkol Matovič.