Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

SP: Pri priznaní rodičovského dôchodku niekomu chýbajú údaje o deťoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ak klientom chýbajú údaje o dieťati, Sociálna poisťovňa im odporúča, aby s rodným listom navštívili pobočku SP. Tá údaje zaznamená do svojich systémov.

Bratislava 17. mája (TASR) - Niektorým seniorom chýbajú v rozhodnutí o priznaní rodičovského dôchodku údaje o dieťati alebo viacerých deťoch. Nesúlad mohol vzniknúť pre nesprávne údaje v Registri fyzických osôb Ministerstva vnútra SR, z ktorého Sociálna poisťovňa (SP) čerpá, vysvetlila SP.

Dieťa nie je uvedené v rozhodnutí o priznaní rodičovského dôchodku aj vtedy, ak v roku 2021 nebolo dôchodkovo poistené, teda nemalo vymeriavací základ, od ktorého závisí zákonný nárok na dávku.

"Ak klient predloží rodný list dieťaťa alebo iný hodnoverný doklad preukazujúci, že je rodičom dieťaťa, SP jeho situáciu preverí," uviedol hovorca SP Martin Kontúr. Ak nemá rodný list, môže požiadať matriku o vydanie jeho kópie. Overenú kópiu rodného listu môže zaslať aj poštou. Nárok SP potom opätovne preskúma a peniaze zašle seniorovi čo najskôr. Na preskúmanie má 60 dní, v mimoriadne zložitých konaniach 120 dní.

Ak klientom chýbajú údaje o dieťati, SP im odporúča, aby s rodným listom navštívili pobočku SP. Tá údaje zaznamená do svojich systémov. Na základe doplnených údajov následne znovu posúdi nárok na rodičovský dôchodok a jeho sumu.

Zamestnanci pobočiek SP pomáhajú klientom s preverením ich životnej situácie v prípade chýbajúcich údajov o deťoch. O pomoc môžu klienti požiadať aj telefonicky, mailom alebo prostredníctvom Informačno-poradenského centra SP.