Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zväz: Plynová mobilita je alternatívou pre slovenskú verejnú dopravu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dopravnému podniku mesta Martin, s. r. o., dodá 35 nových nízkopodlažných autobusov na pohon CNG spoločnosť Iveco Bus.

Martin 16. júna (TASR) - Plynová mobilita je alternatívou pri dekarbonizácii dopravy. V porovnaní s dieselovými pohonmi produkuje o 100 percent menej oxidov síry, o 70 percent menej oxidov dusíka a o 20 percent menej oxidu uhličitého, ako stanovuje norma Euro VI. Jedným z príkladov je rozšírenie vozového parku verejnej dopravy v Martine o autobusy na pohon CNG (stlačený zemný plyn). Výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský to povedal v stredu pri príležitosti odborného medzinárodného kolokvia o prevádzkovej bezpečnosti významných plynovodných systémov v Žiline.

"Veľmi dôležité je, že CNG autobusy prakticky neprodukujú ani tuhé znečisťujúce látky, pre ktoré je Slovensko predmetom žaloby Európskej komisie a ktoré zodpovedajú za viac ako 5000 zbytočných úmrtí ročne. Veríme, že sa plynová mobilita stane alternatívou pre verejnú dopravu aj v ďalších slovenských mestách a obciach," doplnil Kvasňovský.

Dopravnému podniku mesta Martin, s. r. o., dodá 35 nových nízkopodlažných autobusov na pohon CNG spoločnosť Iveco Bus. Podľa riaditeľa Dopravného podniku Jána Slamku sa stala víťazom elektronickej aukcie, v ktorej ponúkla sumu 7,364 milióna eur, pričom predpokladaná hodnota zákazky bola 9,520 milióna eur.

Primátor Martina Ján Danko uviedol, že na dodávku plynu vypíšu výberové konanie. "Podmienkou bude aj postavenie plničky plynu. Iste, na Slovensku nie je veľa spoločností, ktoré sú spôsobilé to urobiť. Máme dva varianty na plničky a dva až tri varianty pripravené na zázemie. Uvažujeme aj o možnom čiastočnom alebo dočasnom prenájme depa doterajšieho prevádzkovateľa MHD," dodal martinský primátor.