Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

SPNZ: V ďalších rokoch môže vyrábať biometán 34 bioplynových staníc

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

K rýchlejšiemu rozširovaniu biometánových staníc môže dopomôcť nedávno spustený register obnoviteľných plynov.

Bratislava 7. júna (TASR) - Do roku 2028 sa skončí podpora výroby veľkej časti zo 109 bioplynových staníc (BPS) a z nich 34 spĺňa podmienky na pripojenie do plynárenskej siete. Po premene na biometánové stanice (BMS) by mohli ročne vyrobiť 60 miliónov kubických metrov (m3) biometánu, čo by nahradilo 15 % zemného plynu v centrálnom zásobovaní teplom. Zaznelo to na stredajšom workshope organizovanom Slovenským plynárenským a naftovým zväzom (SPNZ).

"Urobili sme si rýchly sken, ktoré z bioplynových staníc by boli ľahko pripojiteľné do distribučnej siete SPP-D, vyšlo nám zhruba 34 bioplynových staníc, čo by predstavovalo produkciu 60 miliónov kubických metrov (m3) biometánu ročne," uviedol Július Roth zo spoločnosti SPP - distribúcia (SPP-D).

Možnosti pripojenia okrem iného obmedzuje aj dĺžka prípojky plynovodu, ktorá je podľa SPP-D optimálna do štyroch kilometrov. Zároveň by mal byť inštalovaný výkon BPS nad 0,9 megawattu a tlak plynovodu, do ktorého sa BMS pripája, by mal byť menší ako 6,3 megapascalu.

Biometán sa na Slovensku vyrába len na jedinom mieste, a to v Jelšave. Ďalšie transformovanie BPS na BMS brzdí podľa plynárov okrem iného zdĺhavé posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), jeho nepredvídateľnosť a zámerné blokovanie projektov.

K rýchlejšiemu rozširovaniu BMS môže, naopak, dopomôcť nedávno spustený register obnoviteľných plynov. Spustením tohto registra získalo Slovensko vlastný nástroj na obchodovanie so zelenými certifikátmi a impulz pre rozvoj domáceho trhu s biometánom. Ten sa získava napríklad z biologicky rozložiteľného odpadu, exkrementov hospodárskych zvierat, kalov odpadových vôd alebo cielene pestovaných plodín.