Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Spojené arabské emiráty zavedú v budúcom roku firemnú daň

Na archívnej snímke z 30. novembra 2009 muž telefonuje pred burzou v Dubaji. Foto: TASR/AP

SAE neplánujú zaviesť aj daň z príjmu fyzických osôb, ani daň z kapitálových výnosov z nehnuteľností či iných investícií, uviedlo ministerstvo.

Dubaj 31. januára (TASR) - Spojené arabské emiráty (SAE) zavedú od polovice roka 2023 daň z príjmu právnických osôb. Oznámilo to v pondelok ministerstvo financií (MF). Ide o veľkú zmenu, keďže arabská krajina sa snaží diverzifikovať svoje príjmy.

Finančné centrum v Perzskom zálive, ktoré je dlho známe ako daňový raj, a stalo sa tak regionálnym sídlom množstva nadnárodných spoločností, bude od júna budúceho roka zdaňovať zisky firiem vyššie ako 375.000 dirhamov (90.230,99 USD) sadzbou 9 %, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Toto oznámenie je ďalším významným krokom Spojených arabských emirátov, ktoré tento rok prešli z víkendových dní v piatok a v sobotu na soboty a nedele, aby sa priblížili globálnym trhom.

"Režim dane z príjmu právnických osôb SAE bude jedným z najkonkurencieschopnejších na svete," napísala oficiálna tlačová agentúra WAM. Sadzba na úrovni 9 % je celosvetovo na spodnej hranici firemných daní.

SAE neplánujú zaviesť aj daň z príjmu fyzických osôb, ani daň z kapitálových výnosov z nehnuteľností či iných investícií, uviedlo ministerstvo.

Emiráty, významný vývozca ropy, ale aj veľký hráč v obchode, doprave a cestovnom ruchu, sa snažia diverzifikovať svoje príjmy a znížiť závislosť od ropy. Čelia pritom rastúcej konkurencii susednej Saudskej Arábie, najväčšieho svetového exportéra ropy, ktorá sa tiež snaží o diverzifikáciu svojej ekonomiky a prilákanie zahraničných podnikov.

„Zavedením dane z príjmu právnických osôb Spojené arabské emiráty opätovne potvrdzujú svoj záväzok plniť medzinárodné štandardy pre daňovú transparentnosť a predchádzať škodlivým daňovým praktikám,“ poznamenalo ministerstvo financií.

Daňové stimuly v zónach voľného obchodu SAE zostanú v platnosti, dodalo.

(1 EUR = 4,156 AED)