Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spojené štáty uvalili za plynovod Severný prúd 2 ďalšie sankcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Blinken zároveň uviedol, že Washington bude v otázke plynovodného projektu naďalej spolupracovať s Nemeckom a ďalšími krajinami.

Washington 23. novembra (TASR) - Spojené štáty uvalili v súvislosti s projektom plynovodu Severný prúd 2 nové sankcie. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničných vecí. Na sankčný zoznam najnovšie pribudla lodiarska firma a jej plavidlo. Informovala o tom agentúra DPA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že ministerstvo zaradilo na sankčný zoznam v súvislosti s výstavbou plynovodu Severný prúd 2, ktorý má viesť ruský plyn po dne Baltického mora do Nemecka, spoločnosť Transadria a jej plavidlo Marlin. Ako minister dodal, na firmu sa bude vzťahovať zákon na ochranu energetickej bezpečnosti Európy (PEESA). Po najnovšom kroku ministerstva tak americká administratíva uplatňuje v súvislosti s plynovodom sankcie voči ôsmim osobám, pričom 17 ich plavidiel je identifikovaných ako "zablokovaný majetok".

Blinken zároveň uviedol, že Washington bude v otázke plynovodného projektu naďalej spolupracovať s Nemeckom a ďalšími krajinami. Ako informoval, aj keď americká vláda naďalej nesúhlasí s projektom Severný prúd 2, čoho súčasťou sú sankcie, USA pokračujú v spolupráci s Nemeckom a ďalšími spojencami a partnermi na znižovaní rizík, ktoré tento plynovod predstavuje pre Ukrajinu a krajiny Európskej únie.

Kritici projektu považujú plynovod obchádzajúci Ukrajinu za ruský geopolitický projekt, ktorý ohrozí energetickú bezpečnosť Európy. Postoj USA bol pôvodne ešte tvrdší a Washington mal na sankčnom zozname aj prevádzkovateľa plynovodu, v máji však USA sankcie voči nemu zrušili.

Minulý týždeň však projekt utrpel ďalšiu ranu, keď nemecké úrady pozastavili proces certifikácie plynovodu. Ako dôvod uviedli, že prevádzkovateľ plynovodu nie je po právnej stránke v súlade s nemeckou legislatívou. To znamená, že firma musí v Nemecku založiť dcérsku spoločnosť, ktorá bude nemeckú časť plynovodu vlastniť a prevádzkovať.