Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Air France-KLM v roku 2021 znížila straty na polovicu

Na archívnej snímke z 30. septembra 2003 lietadlo Air France roluje vedľa lietadla spoločnosti KLM na letisku vo francúzskom Roissy. Foto: TASR/AP

Skupina, ktorá v roku 2020 dostala úvery v hodnote 10,4 miliardy eur od Francúzska a Holandska, už splatila 500 miliónov eur z francúzskej štátnej pôžičky.

Paríž 17. februára (TASR) - Francúzsko-holandská letecká spoločnosť Air France-KLM vo štvrtok oznámila, že v minulom roku znížila svoju čistú stratu o viac ako polovicu. A jadrový zisk spoločnosti prekonal odhady analytikov vďaka obnoveniu transatlantického cestovania. Ale vzhľadom na to, že stále čelí pandémii, bude potrebovať ďalšie posilnenie kapitálu.

Konkrétne, letecká spoločnosť vykázala za minulý rok stratu 3,3 miliardy eur. Jej zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) pritom dosiahol 745 miliónov eur. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, očakávali EBITDA 342,9 milióna eur.

Tržby vo výške 14,32 miliardy eur prekonali tiež priemerný odhad v prieskume spoločnosti Refinitiv na úrovni 13,97 miliardy eur.

Aerolínie Air France-KLM uviedli, že plánujú zvýšiť vlastný kapitál o približne 4 miliardy eur a priznali tiež, že variant omikron nového koronavírusu zabrzdil pozitívne trendy po dobrom začiatku 4. štvrťroka.

Spoločnosť sa rozhodla neposkytnúť usmernenia na rok 2022 pre neistotu spojenú s pandémiou.

Skupina, ktorá v roku 2020 dostala úvery v hodnote 10,4 miliardy eur od Francúzska a Holandska, už splatila 500 miliónov eur z francúzskej štátnej pôžičky.

TASR o tom informuje na základe správy AFP.