Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Autostrade môže zbankrotovať, ak príde o licenciu

Na archívnej snímke riadený odstrel dvoch pilierov Morandiho diaľničného mosta v talianskom Janove. Časť Morandiho mosta sa zrútila 14. augusta 2018. Katastrofa si vyžiadala životy 43 ľudí a evakuáciu vyše 3500 obyvateľov neďalekých obytných budov. Foto: TASR/AP

Hlavná vládna strana Hnutie piatich hviezd presadzuje toto opatrenie ako trest za kolaps diaľničného mosta v Janove v roku 2018, pri ktorom zahynulo 43 ľudí.

Rím 17. januára (TASR) - Talianska diaľničná spoločnosť Autostrade per l'Italia môže zbankrotovať, čo ohrozí 7000 pracovných miest, ak jej vláda zruší licenciu na prevádzku diaľnic. Varoval v rozhovore pre piatkové noviny La Repubblica jej generálny riaditeľ Roberto Tomasi.

Hlavná vládna strana Hnutie piatich hviezd presadzuje toto opatrenie ako trest za kolaps diaľničného mosta v Janove v roku 2018, pri ktorom zahynulo 43 ľudí.

Bez licencie na prevádzkovanie platených diaľnic spoločnosť skrachuje, povedal Tomasi novinám, ktoré zverejnili rozhovor deň po tom, ako predstavenstvo Autostrade schválilo nový plán. Sľubuje v ňom oveľa vyššie výdavky na údržbu a investície.

Konkrétne, investície sa majú takmer strojnásobiť na 5,4 miliardy eur a výdavky na údržbu sa zvýšia o 40 %. Spoločnosť sľúbila aj 1000 nových pracovných miest.

Verejnosť však podporuje potrestanie Autostrade, najmä po zverejnení správ, že v minulosti vedome uprednostnila zisk pred bezpečnosťou.

Vláda však o licenciách zatiaľ nerozhodla, keďže má obavy, že ich zrušenie by mohlo odstrašiť zahraničných investorov. Mäkšou možnosťou by bolo prinútiť spoločnosť Autostrade zaplatiť pokutu alebo zaviesť nižšie mýto.

Kontrolný podiel v Autostrade má rodina Benettonovcov a jedným z jej menšinových akcionárov je Allianz. Nemecký poisťovací gigant sa sťažoval Európskej komisii na plány talianskej vlády.