Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť CBRE: Objem investícií do komerčných nehnuteľností klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Najatraktívnejším sektorom boli druhý rok po sebe kancelárske nehnuteľnosti s podielom 70 %.

Bratislava 6. januára (TASR) - Medziročne klesol objem investícií do komerčných nehnuteľností o 41 %. Slovenskí (71 %) a českí (21 %) investori preinvestovali 661 miliónov eur, dokopy sa preinvestovalo 664 miliónov. Takmer 8 % investičného objemu dosiahli investori zo Spojených štátov amerických. Informovala o tom poradenská spoločnosť CBRE.

"V rámci medziročných porovnaní sme v investíciách do komerčných nehnuteľností v našej krajine zaznamenali výraznejší pokles, a to o 41 %. Avšak pri pohľade na objem investícií za posledných päť rokov išlo o priemerný rok, a to aj napriek naozaj neľahkým časom," uviedol obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka.

Objem investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku v roku 2023 ovplyvnilo viacero faktorov. Išlo o vojnu na Ukrajine v roku 2022 a s ňou súvisiace vyššie ceny energií. Zároveň viedla stúpajúca inflácia k nárastu úrokových sadzieb a spôsobila tak zdražovanie.

Na trhu bolo minulý rok viacero zaujímavých transakcií. Medzi najvýznamnejšie investície patrilo podľa Procházku zlúčenie portfólia kancelárskych nehnuteľností spoločnosti Tatra Asset Management a Alto. Pokiaľ ide o individuálny predaj nehnuteľností, bol to predaj budov Pribinova 19 a Landererova 12.

"Z hľadiska typu nehnuteľnosti zase treba vyzdvihnúť napríklad predaj portfólia showroomov, ktoré boli predmetom predaja investorovi zo Spojených štátov amerických, pričom ten investoval na Slovensku vôbec po prvýkrát," priblížil Procházka.

Najatraktívnejším sektorom boli druhý rok po sebe kancelárske nehnuteľnosti s podielom 70 %. Na druhom mieste boli logistické nehnuteľnosti, ktorých podiel na celkovom objeme investícií bol na úrovni 14 %. Maloobchodné nehnuteľnosti mali rovnaké percento. Zvyšné 2 % prislúchajú sektoru hotelov.