Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Deutsche Post DHL zvýšila vlani tržby o vyše 15 %

Zamestnanec nemeckej pošty prechádza na bicykli cez trhovisko v Brémach. Foto: TASR/AP

Firma vo štvrtok oznámila, že za minulý rok dosiahla čistý zisk 5,36 miliardy eur oproti 5,05 miliardy eur v roku 2021.

Berlín 9. marca (TASR) - Nemecká doručovateľská spoločnosť Deutsche Post DHL zvýšila za minulý rok tržby aj zisk a oznámila zvýšenie výplaty dividend a objemu spätného odkúpenia akcií. Zároveň však upozornila na pretrvávanie ekonomickej neistoty v tomto roku. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Firma vo štvrtok oznámila, že za minulý rok dosiahla čistý zisk 5,36 miliardy eur oproti 5,05 miliardy eur v roku 2021. Tržby dosiahli 94,44 miliardy eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje rast o 15,5 %.

Upozornila však na pretrvávajúce neistoty v súvislosti s vývojom ekonomiky, v dôsledku čoho v tomto roku očakáva tri možné varianty vývoja zisku pred úrokmi a daňami (EBIT). Najoptimistickejší scenár, pri ktorom firma predpokladá začiatok zotavovania ekonomiky v polovici roka, počíta s EBIT na úrovni 7 miliárd eur. V prípade začiatku zotavovania ku koncu roka odhaduje spoločnosť EBIT na úrovni zhruba 6,5 miliardy eur a v prípade najpesimistickejšieho scenára, ktorý s výraznejším zotavovaním tento rok nepočíta, by EBIT mal dosiahnuť približne 6 miliárd eur.

Deutsche Post DHL zároveň dodala, že na májovom valnom zhromaždení navrhne akcionárom zvýšenie dividend na 1,85 eura za akciu. Za rok 2021 vyplatila firma dividendy na úrovni 1,80 eura/akcia. Ak sa plánované zvýšenie dividend schváli, Deutsche Post DHL vyplatí na dividendách za minulý rok 2,2 miliardy eur.

Okrem toho oznámila, že hodnotu svojho programu spätného odkúpenia akcií, ktorý v súčasnosti dosahuje 3 miliardy eur, zvýši o 1 miliardu eur. Program firma plánuje dokončiť v závere budúceho roka, pričom ako vo štvrtok dodala, tento plán sa meniť nebude.