Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Takto spoločnosť Dúha reagovala na obvinenia z daňových podvodov

Na snímke vpravo majiteľ spoločnosti Dúha, a. s. Miroslav Remeta. Foto: TASR/František Iván

Spoločnosť sa domnieva, že klamlivé informácie poskytol strane SaS obchodný partner, s ktorým je v obchodnom spore.


Bratislava 29. mája (TASR) - Stavebná spoločnosť Dúha vníma informácie, s ktorými dnes prišla opozičná strana SaS, ako pokračujúcu diskreditačnú kampaň jedného z jej obchodných partnerov. Reagovala tak na tvrdenia liberálov, že Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) mal kryť podozrenia z daňových únikov jej štatutárov v hodnote 1,1 milióna eur.

Ako v reakcii uviedlo vedenie spoločnosti, firma a jej zamestnanci systematicky čelia tlaku viacerých kontrol a všetky svoje kroky dokázala obhájiť ako plne súladné so zákonom.

"Viac ako 40 kontrol, dožiadaní a preverovaní dopadlo bez nálezu, pokút či dorubov. Spoločnosť si ani dnes nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania voči nej. Naopak, aj konanie KÚFS, ako aj iné podnety vrátane podnetov na začatie trestných konaní, boli riadne prešetrené, uzavreté a v súčasnosti sú neaktuálne," zdôraznila.

Firma hovorí o diskreditačnej kampani, ktorá je voči nej už viac ako rok vedená zo strany jedného z jej obchodných partnerov. Táto kampaň podľa nej hraničí s vydieraním, zneužívaním orgánov štátnej moci a je v rozpore s právom a dobrými obchodnými mravmi. Podala preto trestné oznámenie s cieľom ochrániť svoje dobré meno a povesť.

Spoločnosť sa domnieva, že klamlivé informácie poskytol strane SaS práve obchodný partner, s ktorým je v obchodnom spore. "Je nám ľúto, že do tejto starej diskreditačnej kampane sa nechali vtiahnuť politici bez poznania relevantných faktov a preverenia lživých informácií," dodala.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) dnes informovala, že dostala anonym s podnetom na začatie trestného stíhania vo veci, z ktorej mali byť podozriví štyria štatutári spoločnosti Dúha. Anonym obsahoval sprievodný list a vypracované kvalifikované trestné oznámenie o podozrení z krátenia dane vo výške 1,1 milióna eur.

Liberáli sa domnievajú, že kvalifikované trestné oznámenie nikdy neopustilo KÚFS, pretože niekto zhora sa postaral o to, aby bolo "stopené". Podľa informácií zo sprievodného listu malo poslúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy. Nicholsonová preto podáva dve trestné oznámenia – jedno za podozrenie z daňových podvodov, druhé za zneužitie právomoci verejného činiteľa.