Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Dúha vylučuje účasť na nekalých praktikách

Na snímke vpravo majiteľ spoločnosti Dúha, a. s. Miroslav Remeta. Foto: TASR/František Iván

V stanovisku spoločnosť tiež pripomína, že s ohľadom na charakter a veľkosť firmy sú všetky jej postupy pravidelne kontrolované a prísne auditované nezávislou audítorskou spoločnosťou.

Bratislava 31. mája (TASR) - Všetky dôvody, ktoré mohli byť v roku 2016 zo strany finančnej správy podnetom pre kontroly, boli z poskytnutých podkladov vyhodnotené ako nerelevantné a nedôvodné. Je o tom presvedčená stavebná spoločnosť Dúha.

"Transakcie, ktoré mala finančná správa v našej spoločnosti záujem preveriť a objasniť, boli za našej plnej súčinnosti dostatočne zdokumentované. Preverenie týchto transakcií v našej spoločnosti považujeme v tejto etape za uzavreté," konštatuje vedenie firmy v dnešnom stanovisku pre médiá.

Finančná správa podľa nich pokračuje v preverovaní ďalších stupňov obchodného reťazca, teda aj takých subdodávateľov ich subdodávateľov, s ktorými spoločnosť nikdy nemohla prísť do styku. "V prípade, že nás finančná správa opätovne požiada o súčinnosť pri takýchto preverovaniach, naša spoločnosť, rovnako ako v minulosti, bude aktívne prispievať k rýchlemu objasneniu všetkých transakcií, o ktorých má vedomosť a poskytne všetky dokumenty, ktoré má k dispozícii," konštatuje Dúha.

V stanovisku tiež pripomína, že s ohľadom na charakter a veľkosť firmy sú všetky jej postupy pravidelne kontrolované a prísne auditované nezávislou audítorskou spoločnosťou. "Aj preto absolútne vylučujeme našu akúkoľvek účasť na nekalých prípadoch, z ktorých sme konkrétnou politickou stranou a niektorými médiami obviňovaní," dodáva Dúha vo svojom stanovisku s tým, že je pripravená kedykoľvek obhájiť všetky transakcie, ktoré sa jej priamo dotýkajú.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) ešte v pondelok (29.5.) informovala, že dostala anonym s podnetom na začatie trestného stíhania vo veci, z ktorej mali byť podozriví štyria štatutári spoločnosti Dúha. Anonym obsahoval sprievodný list a vypracované kvalifikované trestné oznámenie o podozrení z krátenia dane vo výške 1,1 milióna eur.

Liberáli sa domnievajú, že kvalifikované trestné oznámenie nikdy neopustilo Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS), pretože niekto zhora sa postaral o to, aby bolo "stopené". Podľa informácií zo sprievodného listu malo poslúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy. Nicholsonová preto podáva dve trestné oznámenia – jedno za podozrenie z daňových podvodov, druhé za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Finančná správa (FS) na to reagovala, že v kontrole stavebnej spoločnosti Dúha stále pokračuje a strana SaS zavádza. Na poslancov tejto strany plánuje preto podať trestné oznámenie "za krivé obvinenie a poškodzovanie dobrého mena".

"Odmietam, aby bola finančná správa neustále stranou SaS a jej poslancami zneužívaná na politický boj, obviňovaná na báze klamstiev, výmyslov a dezinformácií. Finančná správa dosahuje jednu z najvyšších efektivít, akú sme v histórii mali. Už sme niekoľkokrát mediálne prezentovali, že na konci roku 2016 práve v oblasti DPH sme dosiahli efektívnu daňovú sadzbu 15,12 %, čo v absolútnych číslach znamená o 2,66 miliardy eur viac na výbere DPH len z efektivity výberu," vyhlásil prezident FS František Imrecze.