Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Embraco prepustí 200 zamestnancov

Na leteckej snímke je závod Embraco. Foto: TASR - Milan Kapusta

Spoločnosť čelí rapídnemu poklesu objednávok už vyše mesiaca. V apríli a máji niekoľkokrát prerušila výrobu. Od mája prešli administratívni zamestnanci na trojmesačný úväzok skrátený o 20 %.

Spišská Nová Ves 20. mája (TASR) - Spoločnosť Embraco má prepustiť v najbližších mesiacoch približne 200 zamestnancov. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Marcelo Borba s tým, že hromadné prepúšťanie je spôsobené dlhodobejším poklesom dopytu z dôvodu celosvetovej pandémie nového koronavírusu.

Emília Gondeková z oddelenia komunikácie a spoločenskej zodpovednosti hovorí, že spoločnosť čelí rapídnemu poklesu objednávok už vyše mesiaca. V apríli a máji niekoľkokrát prerušila výrobu. Od mája prešli administratívni zamestnanci na trojmesačný úväzok skrátený o 20 %. Firma taktiež požiadala o štátne dotácie. Ani tieto opatrenia však nedokážu vykompenzovať straty spôsobené aktuálnym zníženým dopytom.

„Situácia na trhu sa mení z týždňa na týždeň a niektorí zákazníci postupne rušia už potvrdené objednávky. Aj keď sme prepúšťanie ešte nedávno nepredpokladali, napokon sa mu nedalo vyhnúť. Týmto nepopulárnym krokom sa snažíme ochrániť prácu a príjem pre zostávajúcich vyše 1900 zamestnancov a udržateľnosť našej spoločnosti,“ dodáva Borba.

Embraco sa aj v neľahkej situácii snaží reagovať v súlade s princípmi spoločenskej zodpovednosti. „Kolegom pomôžeme v maximálnej možnej miere. Poradíme im, ako ďalej postupovať, pomôžeme s napísaním životopisu či žiadosti o prijatie do zamestnania, poskytneme kontakty na pracovné agentúry. Zamestnanci budú mať ešte mesiac po ukončení pracovného pomeru k dispozícii nonstop linku s odborníkmi na právne, finančné či psychologické poradenstvo,“ dopĺňa Gondeková.

Závod Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi, ktorý je súčasťou globálnej divízie Nidec Global Appliance, sa zameriava na výrobu kompresorov a kondenzačných jednotiek na domáce a komerčné chladenie. Spoločnosť v Spišskej Novej Vsi zamestnáva približne 2150 zamestnancov, ďalších 100 pracuje v servisnom centre GBS (Global Business Support) v Košiciach.