Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Hennlich otvorila v Košťanoch nad Turcom výrobný areál

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Výstavba areálu na ploche 15.000 štvorcových metrov (m2) trvala zhruba rok a pol a vyžiadala si investíciu štyri milióny eur.

Košťany nad Turcom 9. decembra (TASR) – Strojárska spoločnosť Hennlich otvorila v piatok nový skladový a výrobný areál v Košťanoch nad Turcom neďaleko Martina. Výstavba areálu na ploche 15.000 štvorcových metrov (m2) trvala zhruba rok a pol a vyžiadala si investíciu štyri milióny eur. Spoločnosť ju financovala z vlastných zdrojov a zdrojov skupiny HENNLICH. Po otvorení o tom informoval konateľ spoločnosti Pavel Šumera.

Doplnil, že celková zastavaná plocha budovy je 2154 m2, pričom úžitková plocha na všetkých podlažiach je 4100 m2. "Predpokladám, že vo finále tu bude pracovať 80 až 90 ľudí. Areál je navrhnutý ako energeticky nenáročný. Osvetlenie je zabezpečené pomocou LED svietidiel a na strechu budovy je plánovaná fotovoltika. Vykurovanie a chladenie je zabezpečené kaskádou dvoch tepelných čerpadiel, ktoré budú ako zdroj energie využívať vodu z dvoch studní," povedal Šumera.

Výstavba areálu je podľa neho súčasťou stratégie posilňovať pozíciu priemyselného distribútora a výrobcu pre podniky a výrobné závody na Slovensku. "Získavame priestor, potrebný pre ďalší rozvoj a predovšetkým výrazný nárast skladovacej kapacity. Už v súčasnosti má Hennlich najväčší sklad koľajníc lineárnych vedení na Slovensku a vlastnú úpravu koľajníc na mieru," doplnil konateľ spoločnosti.

Veľká časť skladu bude venovaná rozvoju nového sortimentu v portfóliu firmy – pneumatickým prvkom E.MC. Zámerom je tiež rozšíriť existujúcu výrobu tesnení, vlastnú montáž energetických reťazí a výrobu readychain – hotových prívodov energií a dát.

Rozhodnutie o výstavbe areálu padlo v roku 2015 a pôvodne firma plánovala ukončiť výstavbu jeho prvej etapy v roku 2016. "Mali sme problémy získať povolenie na príjazdovú komunikáciu a s napojením tejto komunikácie na hlavnú cestu I/65. To, bohužiaľ, výrazne zabrzdilo naše plány. Po štyroch rokoch sme na jar 2020 získali stavebné povolenie. Začali sme hrubé terénne úpravy a prípravu staveniska. Počas roka a pol sme celú investíciu dokončili," dodal Šumera.

Slovenská firma Hennlich je súčasťou strojárskej skupiny HENNLICH, pôsobiacej v 17 krajinách najmä strednej a východnej Európy. Dodáva komponenty, technické riešenia, ale aj kompletné investičné celky, predovšetkým pre priemysel.