Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Lufthansa splatila štátu pomoc vo výške 1,5 miliardy eur

Na archívnej snímke z 22. októbra 2020 lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa Boeing 747 parkuje na letisku vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

opyt po letoch, najmä od obchodných cestujúcich, každým dňom rastie, aj keď je situácia na trhu stále problematická.

Frankfurt nad Mohanom 12. októbra (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa dokončila zvýšenie kapitálu o 2,16 miliardy eur a získané výnosy použila na splatenie štátnej pomoci vo výške 1,5 miliardy eur, pretože sa spolieha na oživenie leteckej dopravy.

Najväčšia letecká spoločnosť v Nemecku vyplatila prvú z dvoch tranží hybridného kapitálu, ktorá sa nazýva tichá účasť, a ktorú dostala ako súčasť záchranného balíka v roku 2020. A do konca tohto roka by chcela uhradiť druhú v hodnote 1 miliardy eur.

"Dnes plníme svoj sľub a splácame veľkú časť zo stabilizačných fondov skôr, ako sa očakávalo. Stále viac veríme v budúcnosť," povedal generálny riaditeľ Carsten Spohr.

Dodal, že dopyt po letoch, najmä od obchodných cestujúcich, každým dňom rastie, aj keď je situácia na trhu stále problematická.

Lufthansa minulý týždeň uviedla, že pri nedávnej emisii využili jej investori predkupné právo a získali 98,36 % z akcií. Zvyšok bol rýchlo predaný na otvorenom trhu.

Letecká spoločnosť dostala minulý rok pomoc od vlády vo výške 9 miliárd eur, aby sa udržala nad vodou po zavedení cestovných obmedzení na zastavenie pandémie nového koronavírusu. Nemecký štátny fond pre stabilizáciu hospodárstva (ESF) tak prevzal 15 % akcií spoločnosti Lufthansa. Tento podiel bol už znížený na 14,09 %.