Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Ryanair pohrozila zrušením základne na letisku Bordeaux

Lietadlá írskej nízkonákladovej spoločnosti Ryanair na stojánke letiska Berlín Schönefeld 10. augusta 2018. V skorých ranných hodinách v piatok sa začal štrajk pilotov leteckej spoločnosti Ryanair. Ide o najväčšiu 24-hodinovú protestnú akciu v histórii aerolínií. Ryanair musel v dôsledku toho v celej Európe zrušiť 400 z 2400 pravidelných letov, teda zhruba šestinu. Foto: TASR/AP

Zároveň je podľa neho "poľutovaniahodné, že spoločnosť Ryanair a jej vedenie sa úplne nesprávne vyjadrujú o výške poplatkov na letisku".

Brusel 20. marca (TASR) - Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair v stredu pohrozila zrušením svojej základne vo francúzskom meste Bordeaux, ak tamojšie letisko navýši svoje poplatky. Ohrozených je podľa odborov 12O pracovných miest, informuje agentúra AFP.

"Letisko chce podľa mňa zdvojnásobiť naše náklady. Nie sme ochotní zaplatiť dvojnásobok ceny v Bordeaux," uviedol riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary. Podľa neho skutočne hrozí, že spoločnosť môže svoju pobočku v tomto juhofrancúzskom meste zatvoriť už koncom tohtoročnej letnej sezóny.

Objasnil, že na letisku v Bordeaux má Ryanair umiestnené tri lietadlá a úspešne sa im darí prevádzkovať lety. "Ale ak je odpoveďou letiska "zaplaťte nám dvojnásobok poplatkov", naša odpoveď je nie. Presunieme lietadlá niekam inam," dodal O'Leary na leteckom podujatí v Bruseli.

Letisko v Bordeaux vo vyhlásení zaslanom AFP vyjadrilo ľútosť, že spoločnosť Ryanair informovala svojich zamestnancov o možnosti zrušenia svojej pobočky bez toho, aby to predtým odkomunikovala s letiskom.

Zároveň je podľa neho "poľutovaniahodné, že spoločnosť Ryanair a jej vedenie sa úplne nesprávne vyjadrujú o výške poplatkov na letisku".

Francúzsky Národný odborový zväz palubných sprievodcov (SNPNC-FO) v utorok vyjadril znepokojenie nad hrozbami Ryainaru, ktoré sa podľa neho týkajú približne 120 pracovných miest.

Medzinárodné letisko Bordeaux-Merignac bolo v roku 2023 ôsmym najvyťaženejším francúzskym letiskom s počtom 6,6 milióna cestujúcich.