Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť TOMRA Collection Slovakia napĺňa svoje

Foto: TOMRA

Minimalizovaní uhlíkovej stopy, svoju vozovú flotilu nahrádza elektromobilmi.

Bratislava 16. mája (OTS) - Úsilie spoločnosti TOMRA Collection Slovakia o udržateľnosť sa zďaleka nekončí pri zálohovaní nápojových obalov. Zodpovedný prístup k prírode pretavujú do každej oblasti, preto aj slovenský tím TOMRA Collection svoj servisný vozový park postupne zapĺňa elektrickými vozidlami, ktoré nahrádzajú benzínové či naftové automobily.

Snaha o udržateľný prístup je hlboko zakorenená v DNA spoločnosti TOMRA. Jej hlavnou ambíciou je v čo najväčšej miere prispieť k optimalizácii využívania zdrojov planéty a zároveň minimalizovať environmentálnu stopu. Túto dlhodobú snahu sa usilujú naplniť vo všetkých oblastiach – či už ide o zálohovanie v rámci čistej slučky recyklácie, teda zdokonalený proces, ktorý umožňuje zber a triedenie nápojových obalov bez kontaminácie inými druhmi odpadu, čo umožňuje ich recykláciu po podoby nových plastových fliaš a plechoviek, – ale aj ďalšie procesy, ktoré prispievajú k znižovaniu emisií. Vo všetkých svojich činnostiach sa TOMRA usiluje o zodpovednejší a udržateľnejší prístup, v ktorom záleží na každom kroku, čím môže byť príkladom aj pre ostatné spoločnosti a jednotlivcov.



Elektromobily prispejú k znižovaniu environmentálnej stopy pri doprave

Konkrétnym krokom pri znižovaní emisií, ku ktorému sa spoločnosť TOMRA zaviazala, je aj postupná dekarbonizácia flotily vozidiel. Doprava predstavuje až 72 % celkových priamych emisií spoločnosti, preto zohráva prechod na elektromobilitu pri snahe o udržateľnejšiu prevádzku významnú úlohu. Juraj Otta, Country Manager TOMRA Collection Slovakia hovorí: „Naše zvýšené zameranie na udržateľnosť a pridružené ciele nás vedú práve k postupnej výmene klasických automobilov za elektromobily. Vidíme možnosť využiť to aj v interakciách s našimi zákazníkmi, kde môžeme byť pre iné spoločnosti, ktoré sa venujú servisu naprieč Slovenskom inšpiráciou.“
Prvé elektrické vozidlá pribudli do tímu TOMRA Collection Slovakia začiatkom roka 2024. Ide o elektromobil Hyundai Kona a dvojicu „elektrobusov“ ID. Buzz od Volkswagen, ktoré využívajú technici presúvajúci sa na servisné prehliadky po Slovensku. Tieto vozidlá boli vybraté so zreteľom na zníženie environmentálnej stopy a využívajú ich zamestnanci, ktorí vozidlá používajú každodenne.



Ďalšie kroky k udržateľnosti

Trojica prvých elektrických vozidiel je len začiatkom, ambíciou TOMRA Collection Slovakia je v priebehu najbližších rokov vymeniť servisný vozový park za elektriomobily. „Miestni servisní technici vďaka tomu získajú priame skúsenosti s elektrickými vozidlami. Testovaním malej flotily e-vozidiel získava TOMRA Collection Slovakia cenné poznatky o realizovateľnosti a praktickosti úplného prechodu na e-mobilitu,“ vysvetľuje Juraj Otta.

Prechod na elektromobilu je len jedným z cieľov, ktoré chce spoločnosť TOMRA splniť do roku 2030. Okrem dlhodobého zavádzania cirkulárneho hospodárstva a využívaniu obnoviteľných zdrojov sa zaviazala napríklad aj k zvyšovaniu zastúpenia žien vo vyššom manažmente spoločnosti či zlepšovaniu bezpečného pracovného prostredia.