Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Uniper pravdepodobne požiada nemeckú vládu o ďalšiu pomoc

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Najväčším akcionárom spoločnosti Uniper je nemecký štát, ktorý v nej má podiel viac ako 99 %.

Düsseldorf 4. mája (TASR) - Znárodnená nemecká energetická spoločnosť Uniper považuje za "veľmi pravdepodobné", že v budúcnosti požiada vládu o ďalšie zvýšenie kapitálu. Momentálne podľa jej štvrtkového vyhlásenia dodatočnú finančnú injekciu nepotrebuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kľúčový dodávateľ plynu pre domácnosti a firmy v Nemecku doteraz získal od štátu približne 13 miliárd eur. V prípade potreby je k dispozícii ďalších 19,5 miliardy eur.

Uniper musel vlaňajšie výpadky dodávok z Ruska kompenzovať oveľa drahšími nákupmi suroviny na spotovom trhu. Výsledkom bola strata 40 miliárd eur za deväť mesiacov do konca septembra 2022 a spoločnosť musel pred hroziacim kolapsom zachraňovať štát.

Uniper ďalej vo štvrtok zverejnil výsledky za prvý kvartál. V súlade s predbežnými údajmi z konca apríla spoločnosť potvrdila, že akcionárom rozdelí 6,7 miliardy eur. Okrem nižších cien energií na jej hospodársky výsledok pozitívne vplývalo aj rozpustenie rezerv na očakávané straty.

Najväčším akcionárom spoločnosti Uniper je nemecký štát, ktorý v nej má podiel viac ako 99 %.