Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Spoločnú dodávku elektriny a plynu využíva päť percent Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V súčasnosti je väčšina slovenských domácnosti pripojená súčasne na elektrinu aj na plyn.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Počet dodávateľov energií, ktorí na Slovensku dodávajú zemný plyn aj elektrickú energiu súčasne, sa neustále rozširuje.

Túto kombinovanú službu zatiaľ využíva 5 % Slovákov, priestor je však oveľa väčší. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS Slovakia.

V súčasnosti je väčšina slovenských domácnosti pripojená súčasne na elektrinu aj na plyn. Až štyri pätiny (79 %) respondentov sa vyjadrili, že ich domácnosť využíva oba zdroje energií, zatiaľ čo iba pätina (21 %) využíva výlučne elektrickú energiu.

Informácie o tom, že na slovenskom trhu pôsobia dodávatelia energií, ktorí ponúkajú obe komodity súčasne, zaregistrovali tri štvrtiny (76 %) z tých, ktorí využívajú oba typy energií. Ponuky zaregistrovali skôr obyvatelia väčších miest a vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

O možnosti využitia alternatívnych dodávateľov energií sa respondenti dozvedeli z rôznych zdrojov, predovšetkým z letákov vhodených do schránok (36 %), z tlače a internetu (34 %), ale tiež z letákov priložených k zaslaným faktúram (31 %).

O využitie spoločnej dodávky by mali podľa prieskumu záujem dve pätiny (40 %) tých, ktorí využívajú oba druhy energií. Na druhej strane, 54 % z nich nemá o túto službu záujem. Väčšina Slovákov (85 %) je presvedčená, že dodávanie energií od jedného dodávateľa prinesie najmä cenovú úsporu. Viac ako polovica (55 %) oceňuje aj to, že namiesto dvoch dodávateľov by komunikovala len s jedným.