Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spoplatnenie parkovania na odpočívadlách malo vzniknúť pre chybu

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Celkový objem platieb, ktoré boli v dôsledku technickej chyby realizované, bol vo výške 0,04 eura.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Spoplatnenie parkovania na slovenských diaľničných odpočívadlách vzniklo v dôsledku technickej chyby. Informoval o tom vo štvrtok Michal Matúš, konateľ spoločnosti Parkio - Servicos informaticos prevádzkujúcej rovnomennú mobilnú aplikáciu, v reakcii na stredajšiu (11. 11.) informáciu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Spoločnosť Parkio podľa Matúša akékoľvek obvinenia z nekalých praktík odmieta.

"V mobilnej aplikácii Parkio boli voľné parkovacie miesta na diaľničných odpočívadlách označené ako spoplatnené tarifou 0,01 eura. Technickú chybu, ktorá spoplatnenie spôsobila, sme okamžite odstránili. Všetkým používateľom aplikácie Parkio, ktorým bola spôsobená ujma, sa týmto ospravedlňujeme," povedal Matúš. Celkový objem platieb, ktoré boli v dôsledku technickej chyby realizované, bol vo výške 0,04 eura.

"Spoločnosť Parkio zároveň všetkým používateľom, ktorým bola v dôsledku technickej chyby z účtu stiahnutá suma, poskytne ako náhradu škody formou parkovacieho kreditu v hodnote stonásobku realizovanej platby," dodal Matúš.

Doplnil, že mobilná aplikácia Parkio vznikla v roku 2015. Jej cieľom je pomáhať mestám a samosprávam realizovať a riadiť na svojom území parkovaciu politiku. Aplikáciu je možné využívať vo viacerých európskych krajinách. Používateľom dáva prehľad o umiestnení parkovacích miest a v prípade spoplatnenia parkovania aj možnosť realizovať platbu.

Vedúca oddelenia masmediálnej komunikácie NDS Eva Žgravčáková v stredu informovala, že NDS zaregistrovala prípady neoprávneného podnikania na parkovacích plochách odpočívadiel. Upozornila preto motoristov, aby si dávali pozor na nekalé praktiky niektorých mobilných aplikácií. Za parkovanie na odpočívadlách NDS sa totiž neplatí.

Diaľničiari priblížili, že mobilná aplikácia Parkio ponúka prenájom parkovacieho miesta na takmer všetkých diaľničných odpočívadlách. Spomenuli napríklad odpočívadlo Malý Šariš na D1 pri Prešove či odpočívadlo Červeník na D1 pri Trnave.