Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spor o znení kolektívnej zmluvy vo firme Illichmann vyrieši rozhodca

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Hlavným zameraním spoločnosti Illichmann Castalloy je výroba a predaj hliníkových odliatkov, pieskových foriem a jadier pre automobilový priemysel.

Žarnovica 9. augusta (TASR) - Rozhodca, na ktorom sa dohodli obe strany, by mal rozhodnúť v spore o znení kolektívnej zmluvy medzi Základnou organizáciou (ZO) OZ KOVO Illichmann Žarnovica a vedením tohto podniku. Obe strany sporu sa nevedia dohodnúť najmä na výške zvýšenia základnej mzdy a na 13. a 14. plate. Informovali o tom zástupcovia odborov na utorkovom brífingu po stretnutí s vedením firmy.

Výbor ZO OZ KOVO Illichmann sa koncom júla 2022 rozhodol v tejto zlievarenskej spoločnosti pre spor v kolektívnom vyjednávaní vyhlásiť štrajkovú pohotovosť. "Dlhotrvajúce a vo finále neúspešné kolektívne vyjednávanie, v ktorom sa napriek účasti sprostredkovateľky nepodarilo dospieť k dohode, bolo neúspešne ukončené," uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Pavel Kúš.

Odborárska organizácia pritom vznikla v podniku v roku 2020 a návrh kolektívnej zmluvy predložila v júli toho istého roku. Pre pandemickú situáciu sa ale podľa odborárov celé vyjednávanie neúmerne predlžovalo. "Po opätovnej výzve odborov na kolektívne vyjednávanie v septembri 2021 však zamestnávateľ opakovane odkladal rokovania. Uvedený stav odborová organizácia vyhodnotila ako spor v kolektívnom vyjednávaní a v novembri 2021 požiadala Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o pridelenie sprostredkovateľa," doplnil Kúš.

Podľa predsedu ZO OZ KOVO Illichmann Michala Štubňu odbory žiadali pre aktuálnu situáciu plošné zvýšenie základnej mesačnej mzdy o 100 eur a tiež rovnaké podmienky vyplácania 13. a 14. mzdy. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti podporili podľa neho takmer dve tretiny zamestnancov.

Hlavným zameraním spoločnosti Illichmann Castalloy je výroba a predaj hliníkových odliatkov, pieskových foriem a jadier pre automobilový priemysel. Firma aktuálne zamestnáva 122 ľudí. Podľa údajov zverejnených na stránke finstat.sk mala v roku 2020 rekordné tržby 12,08 milióna eur a zisk 393.869 eur.