Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Každý by mal zodpovedne pristupovať k budúcemu dôchodku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa názoru finančných odborníkov by počas produktívneho veku sporiteľa malo optimálne 20 % z príjmov smerovať do vytvárania dlhodobých aktív.

Bratislava 14. marca (TASR) - Až 62 % Slovákov v produktívnom veku nesporí na dôchodok. Z toho takmer polovica ako dôvod v prieskume uviedla, že na to nemá prostriedky, 12 % sa spolieha na pomoc štátu a 19 % nepovažuje túto oblasť za dôležitú. Ukázal to prieskum Nadácie Partners realizovaný v spolupráci s agentúrou Focus.

Podľa názoru finančných odborníkov by počas produktívneho veku sporiteľa malo optimálne 20 % z príjmov smerovať do vytvárania dlhodobých aktív a ideálne v dvoch na sebe nezávislých zložkách (7 % dôchodky, 3 % životné poistenie a 10 % iné dlhodobé ciele, napr. predčasné vyplatenie hypotekárneho úveru, sporenie na štúdium detí a podobne).

Prvou je ochrana pred výpadkom príjmu formou vhodne zvoleného životného poistenia, ktoré pri správnom nastavení ochráni sporiteľa v prípade vážnych udalostí. Druhou zložkou je sporenie na dôchodok, ktoré by mal zvážiť každý, kto si chce aj po odchode do penzie zachovať životný štandard a dopriať si o čosi viac, ako mu umožní dôchodok od štátu.

Podľa Pavla Šuleja z Partners Group SK v oblastí sporenia na dôchodok je viac možností, napríklad doplnkové dôchodkové sporenie (3.pilier), ktoré je ideálnym riešením pre sporiteľov, ktorým môže prispievať na ich účet zamestnávateľ. Jednou z výhod tretieho piliera je podľa odborníka na osobné financie možnosť daňovej úľavy.

Investičné životné poistenie ponúka sporiteľom moderný nástroj, ktorý v sebe kombinuje dva prvky - sporenie na dôchodok a krytie rizík súvisiacich s výpadkom príjmu. Kým krytie poistných rizík garantuje poisťovňa, sporenie prebieha v podielových fondoch pod dohľadom správcu. Výhodou je variabilita investičnej stratégie a tzv. daňový štít.

Investície do podielových fondov sú najznámejším nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Podstata investovania je podobná ako pri II. a III. pilieri, avšak ľudia si prostredníctvom správcovských spoločností, ktoré spadajú často pod banky, investujú svoje peniaze do rôznych vybraných podielových fondov. Výnosy z podielových fondov sú determinované typom fondu od konzervatívnych peňažných po akciové. Na všetko dozerá depozitár - banka, ktorá schvaľuje a kontroluje každú transakciu. Neodškriepiteľnou výhodou pri podielových fondoch je široká ponuka fondov, a možnosť meniť výšku investície.

Medzi najčastejšie formy patrí investovanie do nehnuteľností. Sporiteľ si v tomto prípade musí zvážiť, či výška nákladov na správu nehnuteľnosti, jej administrácia a externé náklady neprevyšujú zisky buď z predaja, alebo prenájmu. V prípade investície do nehnuteľnosti by malo byť pre investora cieľom vytvoriť si pravidelný pasívny príjem.