Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Športovým odborníkom sa zjednoduší zdaňovanie príjmov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Opätovne sa tiež zavedie spôsob daňového posúdenia výnosov plynúcich z komerčných, predovšetkým podnikových dlhopisov platný do konca minulého roka.

Bratislava 29. marca (TASR) - Športovým odborníkom sa zjednoduší administratíva a podávanie daňových priznaní. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov skupiny poslancov hnutia OĽANO, ktorú Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila. Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa vráti oslobodenie výnosov z podnikových dlhopisov od dane.

Ak budú mať športoví odborníci aktívne príjmy, ktoré nepatria do príjmov zo závislej činnosti, budú sa zdaňovať zrážkou. Daňovník sa však môže vopred písomne dohodnúť s platiteľom dane, že daň vyberanú zrážkou neuplatní. V takom prípade príjem zdaní sám podaním daňového priznania. Obdobný systém podľa predkladateľov platí aj pre zdaňovanie príjmov z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu.

"Takáto právna úprava zníži administratívnu náročnosť a byrokraciu pri vyplácaní odmien športovým odborníkom a predpokladá sa možný pozitívny vplyv na štátny rozpočet, hoci aktuálne nie je možné tento dosah vyčísliť, keďže ide o fakultatívnu úpravu," priblížili predkladatelia. Tieto zmeny budú účinné od 1. mája.

Opätovne sa tiež zavedie spôsob daňového posúdenia výnosov plynúcich z komerčných, predovšetkým podnikových dlhopisov platný do konca minulého roka. Tieto výnosy sa tak nebudú zdaňovať. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Mariána Viskupiča (SaS) a Petra Kremského (OĽANO), ktorý parlament k novele schválil. Zmena bude účinná dňom vyhlásenia.

"Zároveň sa umožňuje považovať daň vyberanú zrážkou z komerčných dlhopisov vyberanú u daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou od 1. januára 2023 až do dňa predchádzajúceho dňu nadobudnutiu účinnosti za preddavok na daň v zdaňovacom období, ktorým je kalendárny rok 2023," doplnili predkladatelia.